Vijesti i događaji

Ljetna škola „Pravo, religija i manjine“

IIT Osnabrück - LogoLjetna škola „Pravo, religija i manjine“ Instituta za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu otvorena na FIN-u

Institut za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück iz Njemačke (IIT) organizira u periodu od 05. do 10. jula 2013 ljetnu školu na temu „Pravo, religija i manjine.“ Suorganizatori su Fakultet islamskih nauka Univerziteta Sarajevo (FIN), u čijim prostorijama se škola i održava, te Visoka škola za židovske studije Heidelberga (HFJS). Škola je počela sa radom u petak, a na otvaranju su se učesnicima obratili Prof. Dr. Ismet Bušatlić, dekan FIN-a, Prof. Dr. Bülent Ucar, direktor IIT-a Osnabrück i Prof. Dr. Ronen Reichman, docent na HFJS.

Ovu ljetnu školu pohađaju studenti Instituta za islamsku teologiju Osnabrück, a otvorena je i za studentice i studente Visoke škole za židovske studije Heidelberg, Fakulteta islamskih nauka Sarajevo, te islamskih pedagoških fakulteta u Bosni i Hercegovini. Sa Instituta za islamsku teologiju univerziteta Osnabrück ovim povodom u Bosnu i Hercegovinu je došlo 30 studentica i studenata, koji su u toku svoga boravka smješteni u Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu. Mnogi od njih će i nakon oficijalnog završetka ljetne škole u privatnom aranžmanu ostati i dulje u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Predavanja se održavaju na njemačkom i engleskom jeziku, a osim oficijelnog programa tematski vezanog za ljetnu školu, u popratnim aktivnostima će biti upriličeni prijem u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i susret sa Reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, te u Židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Osim toga, svoj boravak u Bosni i Hercegovini, studenti i referenti će iskoristiti i za upoznavanje sa poviješću i kulturom Bosne i Hercegovine, posebno Islama i muslimana u Bosni i Hercegovini. Osim posjeta znamenitostima iz bliže i dalje povijesti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, planirane su posjete Mostaru, Blagaju, Počitelju. Poseban momenat u popratnom programu je i posjeta Memorijalnom centru Potočari i Srebrenici, mjestu na kojem je nad Bošnjacima izvršen genocid.

Održavanje ove ljetne škole je rezultat Sporazuma o suradnji koji je još 2011.g. potpisan između IIT Osnabrück i FIN-a u Sarajevu. Pored dosadašnjih pojedinačnih kontakata na nivou docenata obje univerzitetske ustanove, Sporazum predviđa i zajedničke aktivnosti poput ove ljetne škole, zajedničkih simpozija i konferencija, razmjenu studenata i znanstveno-nastavnog osoblja, te izdavanje zajedničkih publikacija.

«
»