Vijesti i događaji

Počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu dodijeljen dr. Johnu Louisu Espositu

Ceremonija dodjele počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu dr. Johnu Louisu Espositu, profesoru religije, međunarodnih odnosa i islamskih studija na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu D. C., direktoru Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i predsjedniku Američke akademije za religiju, upriličena je u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu u četvrtak 3. oktobra 2013. godine.

Počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu (doctor honoris causa Universitatis) dodijeljen je dr. Johnu Louisu Espositu kao priznanje za izvanredan doprinos razvoju islamskih studija i promociju međureligijske saradnje.

Svečani čin promocije otvorio je rektor prof. dr. Muharem Avdispahić, te u ime Univerziteta u Sarajevu uputio riječi dobrodošlice uvaženom dr. Espositu i brojnim zvanicama.

„Ova svečana i za naš akademski život važna dodjela počasnog doktorata učenjaku svjetskog glasa, onome koji svojim velikim djelom i ugledom upravo jamči za znanstveni legitimitet religijskih studija unutar tradicionalne akademije, koincidira sa važnim novijim procesom na Sarajevskom univerzitetu, te ga simbolički potvrđuje s najviše instance znanstvene kompetencije. Naime, teološki fakulteti, islamski i katolički, odnedavno su, a očekujemo to i za pravoslavni, uključeni u porodicu fakulteta integriranog Univerziteta. Tako je teologiji i religijskim studijama napokon priznat status akademske discipline nakon dugog razdoblja osporavanja i isključivanja“, naveo je rektor Avdispahić prilikom obraćanja.

Istakavši da ovim priznanjem, između ostalog, Univerzitet u Sarajevu uzvraća na priznanje koje je svojim djelom i brojnim javnim istupima na nekim od najvažnijih tribina i javnih pozornica svijeta profesor Esposito ukazao spram vrijednosti tradicije i prakse vjerske tolerancije u Bosni i Hercegovini, rektor Avdispahić je naveo: „Ne čudi onda da ga je taj njegov afinitet privukao k nama, kao što je mnoge naše ugledne učenjake privukao k njemu. U temelju tog obostranog afiniteta su univerzalistička dimenzija znanosti, kao i univerzalistička dimenzija opredjeljenja za najviše vrijednosti humanizma.“

Rektor Avdispahić je svoje obraćanje zaključio riječima: „Ovim počasnim doktoratom profesor Esposito ulazi u okrilje naše akademske zajednice, ne više kao stranac, jer postaje njen član. Time i naša akademska zajednica nastoji pokazati da vrijednosti i opredjeljenja koja su proslavila profesora Esposita stoje u temelju našeg vlastitog akademskog zdanja.“

Inicijativu da se prof. dr. Johnu Louisu Espositu dodijeli počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, a podržali su je Filozofski fakultet u Sarajevu, Fakultet političkih nauka u Sarajevu i Orijentalni institut.

Izvještaj o kandidatu podnio je prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka, te prilikom obraćanja naveo da profesor Esposito već nekoliko decenija personificira onu školu u islamskim i bliskoistočnim studijama koja promovira ideju razumijevanja nasuprot sukobu civilizacija. „Takva profesorova nastojanja nisu bila bez iskušenja, pritisaka i osporavanja od onih koji na globalnom nivou dijele stavove i mišljenja osporavatelja Bosne i Hercegovine i njenog multireligijskog i multietničkog društva“, naveo je dekan Bušatlić i naglasio: „Dodjeljujući ovaj počasni doktorat, Univerzitet u Sarajevu iskazuje priznanje intelektualcu koji decenijama promovira vrijednosti i stavove identične vrijednostima koje gaji i promovira ovaj univerzitet i koje su ugrađene u temelje pluralističke Bosne i Hercegovine.“

Senat Univerziteta u Sarajevu je na 12. sjednici održanoj 17. jula 2013. godine donio odluku o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Johnu Louisu Espositu.

Prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je ovo visoko priznanje dr. Johnu Louisu Espositu uz riječi: „U 'zlatnu' knjigu Univerziteta u Sarajevu – pored počasnih doktora: nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga, akademika Meše Selimovića, borca za ljudska prava i demokratiju Simona Wiesenthala, premijera Republike Turske i Malezije Recepa Tayyipa Erdogana i Tun doktora Mahathira bin Mohamada, doktora Isaka Adižesa, oskarovca Danisa Tanovića, bivšeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Viktora Jakoviča i drugih – upisano je danas i ime prof. dr. Johna Louisa Esposita, profesora Univerziteta Georgetown u Washingtonu D. C., direktora Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i predsjednika Američke akademije za religiju.

Prof. dr. John Louis Esposito je uz riječi zahvalnosti na dodijeljenom počasnom doktoratu Univerziteta u Sarajevu naveo: „Tokom svoje karijere primio sam dosta nagrada i priznanja, ali ovo priznanje mi je posebno značajno jer mi je i ova zemlja posebno bliska.“

„Religija danas, u našem razumijevanju, možemo reći da ima izuzetno pozitivan utjecaj, da religija predstavlja nešto što je pozitivno, nešto što je transcendentalno i, kao takva, religija posjeduje sposobnost da ljude učini boljim ljudima. Ali istovremeno, historijski, činjenica je da je religija imala i svoju mračnu stranu što postaje posebno opasno ukoliko je dovedemo u vezu sa poimanjem društva i politike. Danas religijske vođe moraju raditi na tome da zapravo postignu istinsku reinterpretaciju vlastitih vrijednosti, odnosno na taj način da svaka od religija potvrdi ono što je najbolje, ono što je posebno za nju, ali istovremeno da sve abrahamovske religije i tradicije shvate da je riječ o judeo-kršćansko-islamskoj tradiciji. Dakle, neophodno je da naglasimo pluralizam i inkluzivnost. Bez toga možemo zapasti u religijski ekskluzivizam, koji ne samo da će voditi do sukoba između različitih religija nego može dovesti i do sukoba unutar religija.“

Profesor John Louis Esposito je vodeće ime u oblasti savremenih islamskih i bliskoistočnih studija. Osnivač je i direktor od 2006. godine Centra princa Talala bin Velida za muslimansko-kršćansko razumijevanje na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu D. C. (Sjedinjene Američke Države).

U 2013. godini izabran je za predsjednika Američke akademije za religiju i ambasador je UN-ove Alijanse civilizacija. Bio je predsjednik Sjevernoameričke asocijacije za bliskoistočne studije, najbrojnije takve profesionalne asocijacije u svijetu, i potpredsjednik Centra za izučavanje islama i demokratije. Član je Vijeća stotinu lidera Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Dobitnik je više prestižnih nagrada uključujući: nagradu Američke akademije za religiju (2005), pakistansku nagradu „Quaid-i-Azzam“ za izvanredan doprinos islamskim studijama, nagradu Univerziteta Georgetown za izvanrednu nastavu (2003) i više počasnih doktorata. Školovao se na Oxfordu (St. Antony college, BA in Philosophy), St. John’s University, MA in Theology i Temple University, PhD in Arabic.

Autor je i koautor više od četrdeset i pet knjiga i glavni je urednik brojnih publikacija poput: Oxford Islamic Studies Online, The Oxford Encyclopedia of the Islamic World (6 tomova), Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World (4 toma), The Oxford History of Islam, The Oxford Dictionary of Islam, The Islamic World: Past and Present. Glavni je urednik biblioteke The Oxford Library of Islamic Studies. Njegove knjige su prevođene na više od trideset i pet jezika (arapski, perzijski, urdu, malajski, turski, japanski, kineski, te brojne evropske jezike). Na bosanski/srpski/hrvatski jezik je prevedeno više njegovih naslova.

Redovno je konsultiran od State Departmenta, evropskih i azijskih vlada, velikih korporacija, agencija, univerziteta i medija o pitanjima islama, političkog islama, utjecaja islamskih pokreta u sjevernoj Africi i jugozapadnoj Aziji.

Preuzeto sa: http://www.unsa.ba

«
»