Vijesti i događaji

Peti međunarodni kongres „Islamska civilizacija na Balkanu“

Peti međunarodni kongres „Islamska civilizacija na Balkanu“
Univerzitet u Sarajevu, Rektorat, 21.-23. maj 2015. godine
Poziv za dostavljanje radova

Istraživački centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu, Bosna i Hercegovina zajedno organizuju peti međunarodni kongres na temu „Islamska civilizacija na Balkanu“, koji će se održati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 21. do 23. maja 2015. godine.
Kongres ima za cilj da održi i dalje poboljša naučne razmjene koje su uspostavljene između stručnjaka i istraživača iz ove oblasti tokom proteklih kongresa održanih u Sofiji (2000. godine), Tirani (2003. godine), Bukureštu (2006. godine) i Skoplju (2010. godine).
Kongres će obuhvatiti historiju islamske civilizacije na Balkanu sa različitih aspekata: razvoj u oblastima nauke, filozofije, tehnologije, umjetnosti, jezika, književnosti i drugim oblastima intelektualne aktivosti; interakcije sa drugim kulturama u i diljem ovog regiona; nasljedstvo islamske civilizacije u smislu materijalne kulture (arhitektonsko naslijeđe, pisano naslijeđe i druga materijalna imovina) kao i u smislu nematerijalne i duhovne kulture (usmeni, ritualni i drugi nematerijalni aspekti kulture). Od kongresa se očekuje da će rasvijetliti ulogu i poziciju islamske civilizacije u regionu kao i protekle i prospektivne doprinose kulturnim interakcijama među narodima regiona. U isto vrijeme će to biti prilika da se ocijeni stanje istraživanja kao i problemi i perspektive studija na temu „Islamska civilizacija na Balkanu“. Jezici simpozija će biti engleski, bosanski i turski.
Abstrakt predloženog rada (približno 200 riječi na engleskom jeziku) i CV  treba poslati Istraživačkom centru za islamsku historiju, umjetnost i kulturu ili Univerzitetu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina do 15. marta 2015. godine na sljedeće adrese:


IRCICA, Yıldız Sarayı, Barbaros Bulvarı,                                                

Univerzitet u Sarajevu

80700, Beşiktaş, İstanbul / Turkey   

Služba za izdavačku djelatnost

e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

fax: 90 212 258 43 65

Fax: 387 33 565 116

Telefon: 90 212 259 17 42

Telefon:+387 212 250 17 42

«
»