Obavještenja

Informacija o preseljenju na ahiret našeg studenta

PRESELIO JE NA BOLJI SVIJET NAŠ EJUB

U četvrtak 16. novembra tekuće godine okončao se ovozemni život studenta Fakulteta islamskih nauka Ejuba Alihodžića.  Nakon teške operacije srca kada se Ejubovo zdravstveno stanje počinjalo stabilizirati i kada smo se nadali da će se Ejub vratiti svojim redovnim studentskim obavezama stigla je vijest da je Ejub umro. 
Svakodnevno smo na ovim našim bosanskohercegovačkim prostorima iskušavani različitim i brojnim kušnjama: strahovima od drugog i drugačijeg, neimaštine, neizvjesne budućnosti. Bivamo stavljani na kušnju glađu, siromaštvom, nemogućnošću da djeci osiguramo najosnovnije potrebe za život. Gubimo imovinu i ono što smo godina stjecali i privređivali, a najviše nas boli kada ostajemo bez naših najdražih, jer sve se može nadoknaditi osim života!
Ima li težeg i bolnijeg iskušenja nego kada učitelj u nastojanju da odgoji i obrazuje svoje učenike i, s Božijom pomoći, od njih izgrade cjelovite ličnosti i dobre ljude, ostane bez svog učenika?
Ima, to je iskušenje roditelja! Kada nakon svih odricanja, požrtvovanja, muka i teškoća u odgajanju, obrazovanju, podizanju i usmjeravanju djeteta u trenucima kada počinje uviđati da ono izrasta u čestitu, moralnu i sposobnu ličnost i da će nastaviti tamo gdje je on stao dijete napusti ovaj svijet!
Često takvi udarci sudbine roditelje bacaju u očaj, depresiju i beznađe, čine ih frustriranim i razdražljivim, ali to se 18. novembra 2017. godine, kada je klanjana dženaza i ukopan rahm. Ejub, nije moglo vidjeti na licu Nezir-ef. Alihodžića, njegove hanume i njihove djece koji su ostali bez svoga sina, odnosno brata Ejuba.
Ta strpljivost, nepojmljiva i neshvatljiva onima koji ne dijele isti svjetonazor, plod je čvrste vjere u Allaha, dž.š., i razumijevanja Njegovih riječi koje daju nadu u bolje sutra:
إنما يوفى الصابرون أجرهم بغير حساب  
...samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni."(Kur'an, Ez-Zumer, 10.)
Shodno reakciji na iskušenja ljudi se dijele na one koji očajavaju i one koji ih smireno i strpljivo podnose. I jedni i drugi ostaju bez onoga čime su iskušani. Oni koji očajavaju teško se oporavljaju od ovakvih udaraca sudbine, puni su bijesa, negativne energije, razdražljivi su i agresivni. Oni koji strpljivo podnose iskušenja nastavljaju dalje, još odlučniji i snažniji, puni optimizma i s osmijehom na licu, jer su svjesni da nema snage i moći mimo Allaha, dž.š. Sve od Njega zavisi i biva kako On hoće! Sve što nam se čini da posjedujemo, pa i mi sami – Allahu pripadamo. Sve što je stvoreno, nastaje  i nestaje, samo On ostaje i vječno biva!
Ikrima, poznati tumač Kur'ana, je govorio: "Svi se raduju i tuguju, ali mi svoju radost pretvaramo u zahvalnost Allahu, dž.š., a tugu u sabur!"
Dragi Ejube, za tebe, koji si tako tiho i brzo prošao ovim svijetom, roditelje, rodbinu, prijatelje i  komšije koji su ostali dostojanstveni u svome bolu, nema ljepših riječi utjehe, od riječi Uzvišenog:
يا أيتها النفس المطمئنة ارجعي إلى ربك راضية مرضية  فادخلي في عبادي وادخلي جنتي
A ti, o dušo smirena,  vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj! (Kur'an, El-Fedžr, 27-30.)
Nadajući se da ćemo se ponovno sresti u džennetskim perivojima selame ti šalju tvoji roditelji, brat i sestre, učenici i nastavnici Karađoz-begove medrese, studenti i profesori Fakulteta islamskih nauka, imami, glavni imami, muftija, tvoja rodbina, komšije i prijatelji i svi oni koji su imali sreću da te upoznaju.

«
»