Obavještenja

U okviru programna ErasmusPlus na FIN-u boravila studentica iz Republike Češke Martina Hanakova

Akademske 2017/2018. godine 27 studenata stranih državljana odlučilo se za studij na nekom od fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Studenti dolaze iz različitih zemalja i u okviru različitih programa.
Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu zimski semestar je upisala  studentica iz Češke Republike, Martina Hanakova i opredijelila se za dva predmeta, Arapski jezik  i Islamska kultura na Balkanu. Martina je dodiplomski i master studij završila na Masarik univerzitetu u gradu Brnu, Republika Češka, na Odsjeku za evropsku etnologiju. Za nastavak svog usavršavanja odabrala je sarajevski univerzitet jer Balkan smatra zanimljivim područjem u smislu spoja različitih kultura, a proučavanje islama i islamske kulture je jedan od ciljeva istraživanja Martine Hanakove. Fakultet islamskih nauka je prepoznala kao sretan spoj svojih interesivanja jer, kako i sama kaže, tu može studirati i upoznavati se sa autentičnim islamom uz učenje arapskog jezika koji je predmet posebnog zanimanja ove vrijedne studentice. Iz jako bogate biografije izdvajamo najzanimljivije: juni i juli 2015. u okviru programa Erasmus Plus Martina Hanakova je provela u Briselu i u Muzeju muzičkih instrumenata istraživala etnomuziku naroda Gnava; tokom protekle tri godine učestvovala je na šest konferencija u Istanbulu koje su rezultirale pisanjem i objavljivanjem stručnih članaka; volontirala je u Istanbulu, Kairu i Beogradu radeći sa izbjeglicama iz Sirije; u ljeto 2016.godine provela je tri mjeseca u okviru programa Erasmus Plus u Berlinu na Institutu za kulturnu diplomatiju; u dva navrata provela je po mjesec dana u Maroku volontirajući za ambasadu svoje zemlje.
Kao svoju najvažniju zadaću ističe upoznavanje različitih kultura kao i predstavljanje one iz koje sama potiče s ciljem razbijanja predrasuda na obje strane.
Martina se aktivno uključivala u studentski život ovog fakulteta, ali i Univerziteta svojim učešćem u studentskim pohodima kao i posjetama različitim manifestacijama koje pripremaju studenti. U okviru svog studijskog boravka obratila se studentima pedagoškog i teološkog programa prezentacijama o svom dosadašnjem putu u učenju arapskog jezika.
Želimo Martini uspješan nastavak studija na univerzitetu u Maskatu u Omanu kojim nastavlja svoj istraživački hod već polovinom mjeseca januara ove godine.

 

«
»