Obavještenja

Posjeta rektora Univerziteta Al-Quds Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Al-Quds (Palestina), koje je upriličeno u utorak 6. marta 2018. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, ista delegacija iz Palestine je, u poslijepodnevnim satima, posjetila i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.
Ova zvanična posjeta odžana je u prostorijama Dekanata FIN-a, gdje se razgovaralo o mogućostima različitih oblika suradnje, poput zajedničkog organiziranja konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola i radionica,  ali i o mogućnostima organiziranja zajedničkih studijskih programa, sve u svrhu promoviranja akademske, obrazovne i kulturne suradnje između dviju institucija. Realiziracija ovakve institucionalne suradnje implementirat će se kroz posebne programe od uzajamnog interesa koji, između ostalog, podrazumijevaju umrežavanje i obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava.
Obje strane su izrazile izuzetno zadovoljstvo zbog konačnog pokretanja akademske suradnje. Susret je ujedno bio i prilika za upoznavanje gostiju iz Palestine s ustrojem i radom Fakulteta islamskih nauka, te njegovom misijom da bude poveznica između Istoka i Zapada, doprinoseći na taj način izgradnji dobrih međureligijskih odnosa. U razgovoru između prof. Imada Abu Kisheka, rektora Univerziteta Al-Quds i prof. dr. Zuhdije Hasanovića, dekana FIN-a, istaknute su i sličnosti između Palestine i Qudsa, kao kolijevke različitih religija i primjera suživota, i BiH i Sarajeva, poznatog po religijskom i nacionalnom pluralizmu.     
Sastanku na kojem se razgovaralo o budućoj suradnji prisustvovali su i NJ. E. gospodin Rezeq Namoora, ambasador Palestine u BiH, gospodin Mohammed Hammad, prvi savjetnik ambasadora, te prorektorica Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Aleksandra Nikolić. Goste je primio dekan Fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović zajedno s profesorima za arapski jezik prof. dr. Amrudinom Hajrićem, doc. dr. Zahrom Alispahić te doc.dr. Amirom Uzunović-Trnka.

«
»