Obavještenja

Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu partnerska organizacija MIDA projekta

Izvršna agencija za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji je u junu 2018. godine dodijelila finansijsku potporu za prijedlog ITN projekta (Innovative Training Network Project) Marie Curie pod nazivom 'Mediating Islam in the Dgital Age' (MIDA ili 'Posredovanje islama u digitalnom dobu').
MIDA je projekat međunarodnog konzorcija istraživačkih instituta, univerziteta i neakademskih partnera u šest evropskih zemalja.  Projektom koordinira francuski naučno-istraživački centar "Centre National de la Recherche Scientifique '(CNRS) u Parizu. Konzorcij uključuje dvanaest korisnika i trinaest partnerskih organizacija, među kojima je i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.
MIDA-projekt počiva na pretpostavci da digitalizacija i tehnološka inovacija imaju značajan utjecaj na islam s raznolikim i sveprisutnim učincima, koji podsjećaju na nekadašnju tehničku revoluciju, poput tehnologije štampanja. Brze promjene koje se već događaju stvaraju osjećaj gubitka kontrole i nestabilnosti među građanima, političarima, novinarima, akademicima, ali i među samim muslimanima. Širenje savremenih digitalnih medija i novih tehnologija komunikacije, produkcije i širenja informacije, potiče istraživače i druge društvene aktere, kako muslimane tako i nemuslimane, da pokušaju shvatiti i objasniti ove razvojne tokove.
MIDA se bavi višedimenzionalnom procjenom aktualnih razvojnih tokova uz pomoć tri ključna pitanja: Kako digitalizacija (1) oblikuje islam (tj. uvjerenja, prakse, društva, političke organizacije, društvene institucije te perspektive); (2) mijenja odnose muslimana s njihovom prošlošću; (3) mijenja i reorganizira učenje i istraživanje o islamu?
Za više informacija kontaktirajte partnersku organizaciju Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 

«
»