Obavještenja

Otvoren prvi studentski dom Islamske zajednice

Prvi studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak 3. oktobra 2018. otvorio svoja vrata studentima.
Smještajni kapaciteti ovoga centra su raspoređeni na 28 soba, koje mogu primiti do 200 studenata. U centru se, između ostalog, nalaze: savremeno opremljena kuhinja i restoran, mesdžid, biblioteka s čitaonicom, klimatizirane sobe, vešeraj i studnetski klub.
Prednost smještaja u ovom centru imat će studenti Fakulteta islamskih nauka, a mogućnost smještaja imaju i studenti drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Prvu odluku o izgradnji studentskog doma donijelo je Nastavno-naučno vijeće Islamskog teološkog fakulteta 4. septembra 1985. godine. Članovi odbora za izgradnju studentskog doma bili su: prof. dr. Hamdija Ćemerlić, doc. dr. Omer Nakičevć i Bilal Hasanović.
Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH je podsjetio da je ideju o izgradnji studentskog centra iznova 2012. godine pokrenuo prof. dr. Enes Karić. Na zamolbu prof. dr. Enesa Karića Vakufska direkcija se obratila svojim partnerima u Ankari, Generalnoj direkciji vakufa Turske, zatraživši pomoć u završnim radovima izgradnje i opremanja studentskog centra. U decembru 2015. godine Vakufska direkcija IZ u BiH i Generalna direkcija vakufa Turske potpisali su protokol o završetku izgradnje centra, čija konačna cijena je dosegla oko 8 miliona KM.
Prema riječima direktora Zajimovića radovi su, uz saglasnost reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i Rijaseta IZ započeli u oktobru 2016. godine, a svečano otvorenje prvog studentskog centra Islamske zajednice bit će upriličeno do kraja tekuće godine uz prisustvo predstavnika Generalne direkcije vakufa Republike Turske.
Studentski centar izgrađen je na vakufskom zemljištu Hatidže Đugumije, udaljenom svega 500 metara od Fakulteta islamskih nauka. Cijena smještaja u studentskom centru je usklađena sa cijenama u ostalim studentskim domovima u Sarajevu, a za sada je popunjeno 80% posto smještajnih kapaciteta.

Moderan studentski dom s brojnim sadržajima
Studentski centar Islamske zajednice u BiH, smješten u ulici Logavina 75, prostire se na 5.000 kvadratnih metara. Organiziran u dva paviljona za studente i studentice s bibliotekom, čitaonicom, salom za multimedijalne aktivnosti, restoranom, kafeom i prostorijama za rekreativne aktivnosti studenata kao i sportskim terenima.
Prema riječima Muamera Tinjaka, direktora prvog studentskog centra Islamske zajednice u BiH, centar će nuditi program podrške i dodatne pomoći studentima u savladavanju nastavnog procesa i sticanju obrazovnih i životnih kompetencija, kao što su predavanja i dodatni časovi, nastavne vježbe za pojedine studente i predmete.
Kroz različite aktivnosti i ispitivanja obrazovnih potreba studenata i programa, te pomoći studentima u savladavanju nastavnih zadataka, zamisao je da centar bude podrška razvoju i realizaciji programa mobilnosti studenata unutar univerziteta u BiH i svijetu.

«
»