Prvi ciklus - oglasna ploča

OBAVEZE VANREDNIH STUDENATA IZ PREDMETA ŠERIJATSKO PORODIČNO PRAVO (LJETNI SEMESTAR 2017/18)

 

Obavještavaju se vanredni studenti Studijskog programa za imame hatibe i muallime da su, shodno Pravilima studiranja za prvi ciklus studija na Fakultetu islamskih nauka, iz predmeta Šerijatsko porodično pravo dužni uraditi:

1.   Referat koji nosi 20 bodova. Za temu se javiti asistentu mr. Ahmedu Purdiću na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 15. marta 2018. a poslati rad u elektronskoj formi na isti e-mail i printanoj formi (donijeti u kabinet ili poslati poštom) najkasnije do 30. aprila 2018.

Pisanje seminarskog rada je obavezno i bez njega nije moguće položiti predmet! Pisanje seminarskog rada ovjerava se u indeksu.

2.   Parcijala I koja će biti organizirana u VIII sedmici ljetnog semestra. Ovaj ispit nosi 40 bodova a studenti trebaju pripremiti:

- Dr. Ibrahim Džananović, Primjena šerijatskog porodičnog prava kroz praksu Vrhovnog šerijatskog suda u sarajevu, Fakultet islamskih nauka, 41 do kraja
- Dr. Mustafa Hasani, Tumačenje i primjena šerijatskog prava o mješovitim brakovima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1930. do 1940. godine, Fakultet islamskih nauka, 2014., str. 13-83.

Studenti koji ostvare na ispitu minimalno 22 boda (55 %) oslobođeni su polaganja ovog dijela gradiva na završnom ispitu.

O datumu i satnici održavanja polusemestralnog ispita studenti će biti obaviješteni putem web stranice Fakulteta pa su obavezni pratiti obavijesti!

3. Parcijala II koja će biti organizirana poslije Ramazanskog bajrama (u junu 2018.). Ovaj ispit nosi 40 bodova, a na njemu studenti moraju ostvariti minimalno 22 bodova (55 %) da bi ga položili.

Studenti koji su položili Parcijalu I, za Parcijalu II pripremaju:

- Dr. Mehmed Begović, Šerijatsko bračno pravo, Beograd, 1936, str. 99-144.
- Abdulah Ajni Bušatlić, Porodično i nasljedno pravo muslimana, Sarajevo, 1926., str. 75-99.
- Dr. Mustafa Hasani, „Mehanizmi alternativnog rješavanja sporova u šerijatskom pravu“, Glasnik, LXXVII, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, januar-februar 2015, br. 1-2, str. 47-58. (preuzeti na stranici fin.unsa.ba pod I ciklus, Korisni dokumenti, Nastavna sredstava, Tekstovi)

 

Prof. dr. Mustafa Hasani

«
»