U toku 2018/19 akademske godine, Amra Strika, hfz. Bajram Dizdarević, svršenici teološkog odsijeka Fakulteta islamskih nauka, i Kemal Čedić, apsolvent na odsijeku za islamsku vjeronauku i religijski ogdoj, pohađali su jednogodišnji program usavršavanja arapskog jezika.

Ovaj program se dugi niz godina realizira u Centru za podučavanje arapskog jezika u okviru Univerziteta Katar, koji je za studente Fakulteta islamskih nauka, koji su tokom studija pokazali afinitet prema arapskom jeziku, književnosti i kulturi. obezbijedio tri stipendije, koje uključuju troškove pohađanja programa, boravka, povratne avionske karte i džeparac.

Koncept programa učenja arapskog jezika u pomenutum centru je struktuiran u cilju podjednakog razvijanja četiri glavne jezičke kompetencije (čitanje, pisanje, slušanje i govor). Na osnovu rezultata testiranja i mjerenja ovih kompetencija neposredno pred početak studijskog ciklusa, studenti se dijele u grupe, i zavisno od nivoa dotadašnjeg poznavanja nastavljaju usavršavanje.

Nastavnici ovog programa nosioci su visokih akademskih titula, sa iskustvom i znanjem sticanom širom arapskog svijeta pa i dalje, te istraživači na polju podučavanja arapskog jezika nearapima.

Učesnici programa su studenti iz mnogih zemalja svijeta, što je prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje različitih naroda, kultura, običaja, kao i prilika da se predstavi naša zemlja.

“Stvara se dojam da smo svi mi koji smo pohađali ovaj program u Kataru, u bisernoj Dohi, govorili jezikom mira i ljubavi pretočenim u glasove arapskog jezika. Time su prevaziđene sve granice i barijere.” kazali su naši studenti, uz zahvalu Univerzitetu Katar na obezbijeđenim stipendijama, Fakultetu islamskih nauka, Katedri za filologiju Kur'ana i hfz. doc. dr. Kenan Musiću tadašnjeg prodekana/ koordinatora za međunarodnu saradnju.

Za međunarodnu saradnju FIN-a, Mujesira Neimarlija