30. juna 2021. godine, Evropski strateški forum za istraživačke infrastrukture (ESFRI) donio je odluku o uključivanju RESILIENCE projekta u Plan puta za istraživačke infrastrukture za 2021. godinu (Research Infrastructure Roadmap 2021), što znači da će se RESILIENCE naći među strateškim prioritetima za razvoj istraživačkih infrastruktura u okviru Evropskog istraživačko0g prostora, te da će aktivnosti u  okviru ovog projekta na razvoju istraživačke infrastrukture za religijske studije biti nastavljene.

Prva inicijativa za izgradnju istraživačke infrastrukture za religijske studije pokrenuta je još 2016. godine, što je u konačnici dovelo do pokretanja RESILIENCE projekta u septembru 2019. godine. Od tada su u okviru H2020 projekta RESILIENCE pokrenute aktivnosti na kreiranju održive evropske infrastrukture za religijske studije. Plan projekta i dosadašnji razvoj infrastrukture pozitivno su ocijenjeni na ESFRI forumu, čime je RESILIENCE uvršten među infrastrukture od strateškog značaja u okviru Evropskog istraživačkog prostora.

Karakteristično za dizajn ove infrastrukture je da uključuje fizički, kao i digitalni pristup znanju o religiji. Infrastruktura će na različite načine pružiti podršku istraživačima iz oblasti religijskih studija koji će između ostalog dobiti pristup mnogim resursima, ali i priliku za unapređenje digitalnih vještina, učešće u projektima, promoviranje istraživanja i istraživačkih rezultata, te izgradnju profesionalne mreže kontakata. Informacije i resursi koje će ponuditi RESILIENCE bit će dostupni i drugim stručnjacima i profesionalcima kao što su bibliotekari, kustosi galerija, arhiva ili muzeja, eksperti iz vladinog sektora, te predstavnici vjerskih zajednica.

Uvrštavanjem u ESFRI Plan aktivnosti za 2021. godinu, omogućeno je dalje djelovanje 13 partnera konzorcija projekta pod vodstvom italijanskog istraživačkog instituta FSCIRE, što podrazumijeva razvoj pripremne faze za uspostavu infrastrukture, odnosno osiguranje finansijskih sredstava i raspodjelu zadataka među partnerima. Predviđeno je da  nova istraživačka infrastruktura pruža podršku ko0risnicima u periodu od najmanje 34 godine.

Vijest o ovoj odluci ESFRI-ja primljena je sa radošću i zadovoljstvom u svim institucijama partnerima konzorcija projekta koje ovom prilikom žele izraziti zahvalnost resornim državnim ministarstvima i delegatima na podršci.

Ovim povodom, prof. dr. Mirza Dautbašić, prorektor Univerziteta u Sarajevu izjavio je da je za Univerzitet u Sarajevu veoma važno da bude dio ovog projekta i da stručni doprinos kreiranju strateške istraživačke infrastrukture na evropskom nivou. Lokalna specifična iskustva, istraživački resursi i bogato bh. kulturno nasljeđe ovim će putem doprinijeti globalnim istraživanjima i razumijevanju religijskih pitanja.

Posebnu zahvalnost Univerzitet u Sarajevu želi uputiti Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine koje je već iskazalo snažnu podršku projektu RESILIENCE koji će imati poseban značaj za aktivnosti na izradi bh. nacionalne Mape puta za istraživački prostor ERA koje MCP BiH koordinira.


O projektu

Projekt RESILIENCE započeo je u septembru 2019. i trajat će najmanje dvije godine. Finansiran je  iz programa Europske unije Horizont 2020 prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 871127. Horizont 2020 je europski program finansiranja za istraživanje i inovacije u Europi.

ESFRI

ESFRI je Europski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za razvoj znanstvene integracije Europe i jačanje njezinog međunarodnog dosega.

RESILIENCE partneri

 • Albanian University UFO (AL)
 • Bar-Ilan University (IL)
 • École Pratique des Hautes Études (FR)
 • Fondazione per le Scienze Religiose (IT)
 • Institut für Angewandte Informatik (DE)
 • KU Leuven (BE)
 • Leibniz Institute of European History (DE)
 • Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (BG)
 • Theological University of Apeldoorn (NL)
 • University of Sarajevo (BIH)
 • Uniwersytet Warszawski (PL)
 • Volos Academy for Theological Studies (GR)
 • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (DE)

 

Više informacija

Dostupno na: www.resilience-ri.eu i RESILIENCE factsheet.

Drugi izvori

Ovdjemožete preuzeti logo, fotografije i dr.