Select Page

U rubrici Knjiga tvoga profesora Biblioteka Fakulteta islamskih nauka predstavlja i preporučuje studentima korisne i zanimljive naslove nastavnika i saradnika Fakulteta.

Knjiga akademika Enesa Karića Dizanje spornih vela: o islamu u svijetu bez središta, Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, Zagreb, 2020.

Nakon više od četrdeset godina plodonosnog rada profesora Enesa Karića koji je rezultirao ogromnim brojem objavljenih članaka i knjiga koji se prevashodno bave tefsirom, tumačenjem Kur’ana, ali i širokim spektrom pitanja islama i muslimanskog svijeta u lokalnim i globalnim okvirima preporučujemo njegovu zbirku članaka naslovljenu imenom Dizanje spornih vela: o islamu u svijetu bez središta.

U najtužnijim i najsramnijim časovima historije našega svijeta koji svjedoči besprizornom ubijanju hiljada nezaštićene i nedužne djece, majki i očeva Gaze, mi kroz riječi profesora Karića koji „računa na Evropu kao sudionika u dijalogu s islamom“  koja „nije Evropa isključivosti i trijumfalnog monologa, već Evropa sloboda i kulturnog mnogoglasja, Evropa Goethea, Hugoa i Annemarie Schimmel, koja se u prijateljskom odnosu susreće s islamom Ibn Sinaa, Gazalije i Muhameda Ikbala“ izražavamo nadu da će ovaj svijet u konačnici naći put mira i međusobnog uvažavanja „duhom otpora zatvaranju islama u plemenske čahure i Evrope u granice unutarnjih podjela“ (iz recenzije dr. Hilme Neimarlije).