Select Page

o međunarodnoj saradnji

Shodno svom poslanju i strateškoj orijentaciji, Fakultet islamskih nauka, ranije Islamski teološki fakultet, Univerziteta u Sarajevu od svog osnivanja 1977. godine bio je i ostao posvećen jednom od svojih osnovnih ciljeva – upoznati „regionalno, evropsko i globalno okruženje s posebnostima bosanskog iskustva, razumijevanja i tumačenja islama u specifičnim društveno-kulturnim okolnostima Balkana kao sastavnog dijela evropskog kontinenta“ i graditi mostove „boljeg razumijevanja među narodima, religijama i kulturama“. Stoga je Fakultet uvijek pridavao posebnu pažnju internacionalizaciji i promoviranju svojih aktivnosti izvan prostora Bosne i Hercegovine.

Svečanosti njegovog otvaranja u septembru 1977. su pored najviših predstavnika Islamske zajednice u SFRJ i BiH, na čelu s tadašnjim reisu-l-ulemom, te predstavnika drugih vjerskih zajednica i vlasti u SFRJ, prisustvovali i visoki vjerski dostojanstvenici i predstavnici diplomatskog kora iz Saudijske Arabije, Turske, Sudana, Egipta, Jordana, Tunisa, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od tada do danas, u okviru radnih skupova, neformalnih sastanaka ili prigodnih posjeta ugostili smo mnogobrojne zvaničnike, delegacije, akademske radnike, naučnike, istraživače, studente, učenike i posjetioce iz različitih dijelova svijeta, a kroz bilateralne ugovore uspostavili saradnju s respektabilnim brojem obrazovnih i naučno-istraživačkih ustanova u inostranstvu. S druge strane, naše nastavno osoblje, saradnici i studenti česti su gosti univerziteta i učesnici naučnih i akademskih foruma u zemljama Istoka i Zapada. Svoje radove i djela profesori Fakulteta do sada su objavljivali na arapskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom, španskom, albanskom, perzijskom i slovenačkom jeziku.

Također s ponosom ističemo da veliku većinu našeg nastavnog osoblja čine pojedinci koji su svoje obrazovanje i naučna zvanja sticali na obrazovnim ustanovama diljem svijeta – od Malezije, Indije, Saudijske Arabije i Egipta do Italije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Među rijetkim smo članicama Univerziteta u Sarajevu, koje su pokrenule Master program na stranom, engleskom jeziku, a posebnu pažnju pridajemo kontinuiranom jačanju jezičkih kompetencija našeg osoblja i studenata potrebnih za njihovo kvalitetno učešće u međunarodnim programima razmjene. Kroz naše aktivnosti na međunarodnom planu nastojimo afirmirati i promovirati i Univerzitet u Sarajevu kao našu krovnu obrazovnu ustanovu. Od 2013., kada je Fakultet postao punopravna članica Univerziteta u Sarajevu, inicirali smo nekoliko bilateralnih sporazuma i programa naučno-obrazovne saradnje Univerziteta sa drugim univerzitetima i naučnim centrima u svijetu.

Upravo zbog takvog angažmana, između ostalog,  i na međunarodnom planu, ne iznenađuje što mnogi, vjerujemo s pravom, smatraju da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu danas „najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u Evropi“. Iskreno smo opredijeljeni da kroz međunarodnu saradnju i u danima pred nama opravdamo ukazano povjerenje i zadržimo ovaj epitet. U to ime radujemo se saradnji sa svim našim aktuelnim i potencijalnim partnerima u inostranstvu, koji dijele našu želju za konstruktivnom saradnjom zasnovanom na principima humanizma, kosmopolitizma, profesionalizma, akademske i naučne izvrsnosti te uvjerenje u značajnu ulogu islama i islamskih vrijednosti u savremenom društvu.

Prof. dr. Aid Smajić
Prodekan za međunarodnu saradnju

Tel: +387 33 251 038
        +387 33 251 011
E-mail: aid.smajic@fin.unsa.ba

STRUČNE SLUŽBE:

Studentska služba
Biblioteka

KONTAKT:

Fax: + 387 33 251 044
Tel: + 387 33 251 011
       + 387 33 251 000
Mail: sekretar@fin.unsa.ba

© Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Ćemerlina 54, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina | Telefon: + 387 33 232 982 | Fax: + 387 33 251 044