Select Page

Svjetska islamska organizacija za odgoj, nauku i kulturu (ICESCO) sa sjedištem u glavnom gradu Kraljevine Maroko, Rabatu u maju 2020. godine raspisala je Međunarodni konkurs za nagradu „Bayan“ u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku za pojedince i obrazovne institucije iz cijeloga svijeta kojima arapski jezik nije maternji.

Takmičenje i nagrada ove prestižne Organizacije imali su za cilj u vremenu pandemije COVID 19 dodatno afirmirati arapski jezik širom svijeta te podstaći razvoj izražajnih sposobnosti i vještina pismenog i usmenog izražavanja među učenicima i studentima arapskog jezika koji govore druge jezike na tri različita obrazovna nivoa i iz različitih zemalja svijeta. Uvjet za učešće na takmičenju bio je da rad nije učestvovao na drugom takmičenju te da arapski nije prvi jezik takmičara. Na taj način ICESCO je želio pružiti jednake mogućnosti učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima iz tri geografske regije da osvoje nagradu, a to su afrička regija, azijska regija i Australija te evropska i američka regija. Učenici i studenti su se predstavili kroz različite izražajne forme u video zapisima koji su ovisnosti od kategorije trajali od tri do pet minuta.

Na preporuku Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Fakultet islamskih nauka UNSA i Katedra za filologiju Kur᾽ana su, imajući uvidu dugu tradiciju izučavanja i njegovanja arapskog jezika kroz svoje nastavne programe rado prihvatili ovu vrstu takmičarskog i misijskog izazova. Vrijedna ekipa studenata Fakulteta islamskih nauka koju su činili Senahid Hamidović, Erna Kukuljac, hfz. Eldar Ćatibušić, Ajdin Halilić, Mujesira Neimarlija, Amina Arnaut, hfz. Fatima Bosnić kojom je koordinirao Hilmi Sherbi posvećeno je radila tokom mjeseca jula na realizaciji svoga projekta pod naslovom „Potreba je temelj izuma“. Prezentatorska ulogu teksta i video nastupa na najljepši način je iznio student treće godine Teološkog programa Fakulteta islamskih nauka, Riad Subašić a Almedin Karić je uradio veoma uspješno snimanje i montažu petominutnog video-zapisa na ulicama Sarajeva. Izuzetnu posvećenost, znanje i kreativnost studenata kroz ovaj projekta pratila je v.prof. dr. Zehra Alispahić.

Finalni video-nastup Riada Subašića, studenta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu ICESCO-ova Komisija za ocjenu pristiglih radova ocijenila je u kategoriji studenata sa nearapskog govornog područja najboljim. Uz predstavnika Fakulteta islamskih nauka u ovoj kategoriji su nagrađeni i radovi studenata iz Malezije i Maroka.
U kategoriji dječijeg uzrasta (osnovne škole), nagrade su otišle u Singapur i Bruneje. Nagradu za kategoriju srednjih škola osojio je učenik Medrese „Osman ef. Redžović“, Nasir Šabić i njegov kolega iz Singapura.
Rad pobjedničkih sudionika, kako se kaže u obrazloženju Komisije, odlikovao se kvalitetom u pripremi, dizajnom i umjetničkom režijom, te pažnjom prema obrazovnim sadržajima. Komisija je uzimala u obzir i specifične okolnosti tokom kojih su snimljeni video-zapisi nastali pod utjecajem pandemije Covid 19, ograničenja kućne karantene i varijacije u mogućnosti pružanja fotografske opreme i umjetničke produkcije. Komisija je imala uvidu i standarde života studenata i učenika koji dolaze iz siromašnih područja i studenata i učenika iz bogatih zemalja. Prvonagrađeni takmičari će dobiti vrijedne novčane nagrade a centralna ceremonija dodjela medalja i plaketa bit će organizirana u sjedištu ICESCO-a čim to okolnosi budu dozvoljvale. Generalna uprava ICESCO-a odlučila da će dodjela nagrade „Bayan“ biti godišnje natjecanje.

Vijest o pobjedničkom radu i nastupu studenta Fakulteta islamskih nauka Riada Subašića na prestižnom međunarodnom takmičenju u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku je veliko priznanje za cijelu našu Islamsku zajednicu a posebno za Fakultet islamskih nauka UNSA. Istovremeno, ova vijest je potvrda i dugogodišnje uspješne saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske organizacije na odgoj, nauku i kulturu (ICESCO).