Select Page
U Sarajevu klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću

Dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću klanjana je danas u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Klanjanjem dženaze proučili smo dovu pred dušu našeg profesora Nakičevića, moleći Dragog Boga da mu se smiluje i oprosti njegove grijehe. Ovo su trenuci kada se s njim rastajemo s ovog dunjalučkog života, u nadi da ćemo se susresti tamo gdje se vjernici susreću – kazao je reisul-ulema.

Porodici, prijateljima, kolegama, učenicima, studentima, predstavnicima akademske zajednice i mnogim drugim koji su došli na dženazu obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani.

– U jednom hadisu Poslanik, a.s., kaže: Blago onome kome Allah da dug život, a on stalno radi dobra djela. Svi smo mi svjedoci da je život profesora Nakičevića bio posvećen činjenju dobrih djela – naglasio je dekan Hasani.

Podsjećajući na životni put profesora Nakičevića, dekan je akcentirao da je bio primjer posvećenog čovjeka.

– Ono po čemu možemo da pamtimo profesora Nakičevića i što je razlog zašto smo danas ovdje, jeste da smo imali primjer nevjerovatno posvećenog čovjeka svojim životnim ciljevima i činjenju dobra, ličnom napretku, učenju, zalaganju za boljitak. On nije prihvatao da nešto ne može da uradi. Pokrenuo je mnoge projekte, a mi vidimo koliko je tu uloženo energije, žrtve, da bi to ostvario. I kada je otišao u penziju, nije prestao da radi. Kad god bismo ga posjetili, vidjeli smo ga okruženim knjigama, u brojnim projektima. U svojoj starosti je bio mlađi nego mi mnogi danas. Bio je zahtjevan profesor, ali zbog znanja i nauke. Nekad je bio neumoljiv, ali opet zbog projekata koje je vodio, za koje se istinski zalagao. Molim Allaha da nam da što više blagodati kroz ovakve primjere, i da budemo dostoji nasljednici naših uzoritih profesora, poput profesora Nakičevića – poručio je on.

Danas u 15.00 sati, dženaza će se obaviti u Teočaku, gdje će profesor biti i ukopan.

Sjećanje i komemoracija povodom preseljenja na ahiret emeritusa prof. dr. Omera Nakičevića bit će održani u utorak 27. augusta 2024. godine u 14.00 sati u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Profesor Omer Nakičević je na bolji svijet preselio 23. augusta u 98. godini života, a njegovom smrti Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostali su bez uglednog profesora, istaknutog i društveno angažiranog intelektualca.

(MINA)