Select Page
Hatma dova vakifima FIN-a u džematu Opličići, MIZ Čapljina

Tradicionalno, u augustu, profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu posjećuju džemat Opličići u Medžlisu Islamske zajednice Čapljina, kako bi poklonili hatmu koju kao kolektiv prouče pred dušu hadži Nazifa Hadžiomerovića, njegove hanume Šemse, majke Habibe, oca Mustafe i djeda Abdullaha, čime zamole Uzvišenog Stvoritelja da se smiluje i počasti velikog dobročinitelja, vakifa, i njegovu porodicu.

Hadži Nazif je uvakufio značajne nepokretnosti i parcele za potrebe Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a trenutno gosp. Dževad Šejtanić vodi brigu o njihovom kultiviranju i unapređenju uz svesrdnu pomoć gosp. Halila Turajlića.

Domaćin prof. dr. hfzKenanu Musiću, predstavniku Fakulteta islamskih nauka, 30. augusta 2024. god. bio je uvaženi imam džemata Opličići Nihad-ef. Kavazović koji je gosta počastio prilikom da održi hutbu i obrati se džematu prije džume namaza prilikom predaje hatme vakifima.

– Nadamo se da će, uz Allahovu pomoć, tradicija uvakufljenja i podrške obrazovnim institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastaviti živjeti među našim džematlijama i džematlijkama, a da ćemo kao institucije pronaći snage i volje da opravdamo povjerenje, ispunimo zadatke odgoja i obrazovanja generacija koje nam je Uzvišeni povjerio – poručili su sa Fakulteta islamskih nauka.

(Preporod.info)