Select Page
Sarajevo: Otvoreni prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu danas su počeli prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana.

Susreti će trajati danas i sutra, a realizuju se u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Vjerujem da dijelim i vaše osjećaje kada priznajem da smo se trebali ovdje i na fakultetima sa kojih dolazite susretati ranije i češće – rekao je direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževad Hodžić.

EMRA1531.JPG - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Hodžić: Susreti mogu otvoriti intenzivniju saradnju

Uz isticanje značaja ovih susreta, dr. Hodžić je iskazao očekivanje da će oni biti nova faza u akademskoj i naučnoj saradnji.

– Nadam se da ovim susretima otvaramo mnogo intenzivniju saradnju u pogledu razmjene studenata i profesora, s zašto ne i zajedničkih studijskih programa – poručio je dr. Hodžić.

Obrazovanje je uvijek vezano uz proces kretanja

Suorganizator susreta, čija je radna tema “Visoko islamsko obrazovanje na Balkanu: perspektive razvoja i saradnje” je Fakultet islamskih nauka.

Dekan ove visokoškolske ustanove dr. Mustafa Hasani je pojasnio da susret potvrđuje ideju o tome da je obrazovanje povezano sa kretanjem i mobilnošću.

– Ovo su naše prilike da razmijenimo iskustva, ali i da razgovaramo i o nekim izazovima sa kojima se susrećemo – rekao je dekan Hasani.

EMRA1298.JPG - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dekan Hasani: Susreti obogatili obilježavanje Dana Fakulteta

Tokom svog obraćanja je podsjetio da se 29. septembra obilježava Dan Fakulteta islamskih nauka, te da ovi susreti odprinose njegovom obilježavanju.

– Vaš dolazak i učešće doživljavamo sa zahvalnošću, jer će vaš rad na konferenciji obogatiti naš jubilej. A vjerujem i da će naš zajednički rad doprinijeti slici društva u cjelini – poručio je dekan dr. Hasani.

Namjera obogaćivanja studijskih programa

Cilj organizacije radnog susreta profesora islamskih fakulteta je razmjena iskustava u vezi modela organizacije i rada islamskih fakulteta na Balkanu.

Učesnici će se ovom prilikom upoznati sa studijskim i nastavnim planovima i programima, te razmatrati mogućnost unapređenja institucionalne saradnje i razmjene profesora.

– Susretima se pruža prilika profesorima islamskih fakulteta i fakulteta sa islamskim predznakom na prostoru Bosne i Hercegovine, regiona i šire da razgovaraju o izazovima i mogućnostima saradnje.

EMRA1238.JPG - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Smajić: Potaknuti dalji razgovor i saradnju

Nadamo se uspješnom radu koji će potaknuti dalji razgovor i saradnju, u cilju obogaćivanja naših studijskih programa – rekao je dr. Aid Smajić, predsjednik Organizacionog odbora ovih susreta.

Skupu prisustvuju asistenti i profesori islamskih studijskih programa i programa islamske vjeronauke s Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, Fakulteta islamskih nauka u Prištini, Fakulteta islamskih nauka u Skoplju, Višeg islamskog instituta u Sofiji, predstavnici partnerskih univerziteta iz Republike Turske i jedan broj istraživača islamskih disciplina iz Albanije.

Ideja o cjeloživotnom učenju

– Nakon što insan završi osnovne studije ili doktorira, to ne znači da je završio proces učenja. Danas postoji nešto što se zove cjeloživotno učenje. Dokle god smo živi, moramo se usavršavati, kako bismo našim studentima pružili nešto novo – dr. Haris Hadžić, profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

EMRA1423.JPG - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Hadžić: Usavršavanje je važno za profesore

Razgovarali smo i sa dr. Besom Ismaili, profesoricom Engleskog jezika i Sociologije religije na Fakultetu islamskih nauka u Prištini, koja je ovaj susret ocijenila važnim u kontekstu nadogradnje svege što su prisutni profesori učili tokom svog obrazovnog i radnog dijela karijere.

– Važni su ovakvi susreti zbog razumijevanja konteksta drugih društava. Sarajevo i Priština baštine dugo iskustvo izučavanja islamskih nauka, pa je važno da se susrećemo i komuniciramo.

IMG_20240926_102943.jpg - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Ismaili: Međusobno predstavljanje je korak ka razumijevanju

Mislim da je za naše generacije značajno da u Evropi pokažemo šta je islam, kako bismo se bolje razumjeli u pluralnim društvima – rekla je profesorica Ismaili.

Među gostima ovogodišnjeg susreta je i dr. Elif Tokay koja predaje Historiju religije na Univerzitetu u Istanbulu. Kaže da je zadovoljstvo svjedočiti dobrodošlici i gostoprimstvu domaćina iz Sarajeva.

– Bavim se historijom religija, a u užoj naučnoj oblasti je izučavanje kršćanstva. Zadovoljstvo mi je što sam ovdje i zaista sam uzbuđena. Vidimo odličnu organizaciju i drago mi je da su ovdje prisutni profesori iz različitih zemalja Balkana i Turske.

IMG_20240926_102930.jpg - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Tokay: Pričamo o iskustvima i mogućnostima promjene

Ovdje razgovaramo o različitim aspektima izučavanja islamskih naučnih disciplina, a tokom ova dva dana ćemo pričati i o mogućim promjenama i inovacijama u budućnosti – rekla nam je dr. Tokay.

Predstaviti sebe i čuti druge

S nama je svoje utiske podijelio i dr. Abdullah Trabzon koji na Univerzitetu u Istanbulu i Islamskom institutu u Sofiji predaje predmete vezane za islamsko pravo.

– Značajno je danas biti ovdje, iskoristiti priliku za predstaviti vlastiti naučni rad i čuti iskustva kolega sa drugih univerziteta.

IMG_20240926_102900.jpg - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Trabzon: Korisno je slušati o realizaciji nastave na drugim univerzitetima

Bit će korisno čuti različita iskustva kada je riječ o izučavanju islamskog prava, kao i odvijanju nastavnog u ovim oblastima – rekao je dr. Trabzon.

Uz islamske pravnike i historičare religije, susretu prisustvuju i profesori hadisa sa Univerziteta u Istanbulu, a svoja iskustva u ovoj oblasti je predstavio dr. Mustafa Celil Altuntas.

– U okviru kolegija na Univerzitetu bavim se historijom hadisa, razvojem hadiske nauke i analizom klasičnih tekstova. Zaista sam sretan što sam danas ovdje da predstavim vlastita iskustva rada u spomenutim oblastima.

IMG_20240926_102835.jpg - Sarajevo: Otvoreni Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana
Dr. Altuntas: Sretni smo zbog prilike da se predstavimo i da se drugi predstave nama

Također, bit će mi zadovoljstvo poslušati kako se hadiskoj nauci pristupa na drugim univerzitetima – istakao je dr. Altuntas.

Prvo predavanje nakon otvorenja susreta održao je akademik Enes Karić, kada je govorio o temi “Studij teoloških disciplina”, a tokom dvodnevnog programa učesnici će imati priliku predstaviti specifičnosti univerziteta sa kojih dolaze.

Sintetizirajući riječi naših sagovornika možemo zaključiti da su ovakvi susreti prilika za predstaviti vlastiti akademski i predavački rad profesorima istog ili sličnog univerzitetskog okruženja, ali i učiti iz njihovih iskustava.

(Preporod.info)