Select Page

 

U periodu od 1. do 15. oktobra 11 studentica Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta islamskih nauka boravilo je u Bursi (Republika Turska) na Ljetnoj školi učenja islamskih nauka na arapskom jeziku. Zahvaljujući saradnji koja je ostvarena između Fakulteta islamskih nauka i Hayrat Vakfı Fondacije, a nakon što se grupa studenata krajem septembra vratila iz Istanbula, ove godine su i studentice imale priliku pohađati isti kurs.
Pored časova iz arapskog jezika, studentice su slušale i predavanja na turskom jeziku, a glavni temati temeljeni su na knjizi Risale-i-nur Bediuzzamana Said Nursija. Govorne različitosti učinile su ovo putovanje zanimljivim i korisnim. Pored predavanja koja su održavana radnim danima, vikendom su studentice imale slobodno vrijeme koje su mogle provoditi na poznatoj Ulu čaršiji i Koza hanu. Fondacija je organizirala posjete džamiji i turbetu Emir Sultana i Üftade, kao i turbetima Gazi Osmana i Gazi Orhana.
Boravak u Bursi završen je jednodnevnim obilaskom nekih od najznačajnijih lokacija u Bursi, kao što su Turbe i džamija Sultana Murada I i II, najstarije drvo u Turskoj – staro preko 600 godina, te muzej Panorama 1326.

Po završetku programa, studenticama su uz poklone dodijeljeni certifikati.

Studentice koriste priliku zahvaliti se Fakultetu islamskih nauka na pruženoj prilici, Hayrat Vakfı Fondaciji na gostoprimstvu i svim profesoricama i djevojkama koje su bile na ispomoći i usluzi tokom cijelog boravka u Bursi.

Piše: Mubina Suljić Solo