Select Page
74. godišnjica UNSA | Održana svečana sjednica Senata i promovirano jedanaest profesora emeritusa

Svečana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu i promocija profesora emeritusa, upriličena u povodu 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, održana je u ponedjeljak 4. decembra 2023. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

Srdačnu dobrodošlicu na svečanost organizovanu u povodu obilježavanja 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu prisutnima je uputio prof. dr. Rifat Škrijelj, naglasivši da je ovo period u kojem obilježavamo značajan jubilej institucije koja je bila, jeste i biće neodvojivi dio bosanskohercegovačkog društva i države. Utemeljenjem Univerziteta u Sarajevu 1949. godine ojačani su temelji Bosne i Hercegovine institucijom visokog obrazovanja, koja uprkos burnoj historiji i nebrojenim izazovima, svojim postojanjem svjedoči da zajedništvo među ljudima i narodima nema alternativu.

„Naše današnje okupljanje posvećujemo promociji profesora emeritusa koji su svoje životno i akademsko djelovanje posvetili Univerzitetu u Sarajevu, brojnim generacijama naših studenata, generacijama naših profesora i razvoju naše zajednice. Koristim ovu priliku, kao rektor Univerziteta u Sarajevu, da se njihovim porodicama i njima zahvalim na vremenu, životnoj energiji i htijenju koje su nesebično poklonili Univerzitetu u Sarajevu“, poručio je rektor Škrijelj. Također je naglasio da je ovo prilika da se ponovno obavežemo idealima koji su vodili Univerzitet u Sarajevu u protekle 74 godine. „Nastavimo njegovati okruženje intelektualne znatiželje, raznolikosti i inkluzivnosti – mjesto gdje se umovi izazivaju, ideje istražuju, a znanje prevazilazi granice. Neka nam upravo takvo okruženje osigura da vrijeme koje je pred nama obiluje još većim postignućima, revolucionarnim otkrićima i stalnom predanošću ljudskom znanju koje će oblikovati naš svijet u pravcu mira i iskrenog poštovanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti“, naveo je rektor Škrijelj.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima Univerziteta u Sarajevu koji su kroz duži vremenski period kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučnoistraživačkog odnosno umjetničkoistraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta i fakulteta/akademija, te nastavnog procesa na Univerzitetu, te stekli međunarodnu reputaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao sljedeće profesore:

 1. Dr. Aida Habul, penzionisana redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta
 2. Dr. Azra Hadžiahmetović, penzionisana redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta
 3. Dr. Zlatko Lagumdžija, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta
 4. Dr. Željko Šain, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta
 5. Dr. Orhan Bajrektarević, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta islamskih nauka
 6. Dr. Rešid Hafizović, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta islamskih nauka
 7. Dr. Enes Karić, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta islamskih nauka
 8. Dr. Davorka Završnik, penzionisana redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Farmaceutskog fakulteta
 9. Dr. Nijaz Ibrulj, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta
 10. Dr. Abdulah Gagić, penzionisani redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta
 11. Dr. Emina Rešidbegović, penzionisana redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta

U ime promoviranih profesora emeritusa obratila se profesor emeritus dr. Aida Habul: “Ova čast nije samo priznanje zbiru naših godina rada, već proslava zajedničkih napora i iskustava koja su oblikovala naše živote i naš zajednički put u potrazi za znanjem.  Razmišljajući o ovoj svečanoj promociji, moramo se prisjetiti bezbroj pojedinaca koji su odigrali ključne uloge na našem akademskom putu. Našim kolegicama i kolegama hvala na nesebičnoj podršci i saradnji koja je doprinijela našem razvoju i intelektualnom napredovanju. Našim studentima, bivšim i sadašnjim, hvala. Bili ste naš izvor inspiracije. Vaša žeđ za znanjem, radoznalost i posvećenost učenju bili su pokretačka snaga naše strasti za podučavanjem. Svako od vas je ostavio neizbrisiv trag u našim srcima i neizmjerno smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu na vašem obrazovnom putu”. Također, uputila je i riječi zahvalnosti instituciji koja je bila i ostala njihov akademski dom. “Na Univerzitetu u Sarajevu smo pronašli podršku, ohrabrenje i znanje neophodno da napredujemo kao predavači. Dok ulazimo u ovo novo poglavlje kao profesorice i profesori emeritusi, činimo to sa ogromnom zahvalnošću, ali i dubokim osjećajem odgovornosti da nastavimo podržavati vrijednosti učenja i obrazovanja, potpuno svjesni da ova čast nije samo priznanje dosadašnjim dostignućima, već i odgovornost za nastavak doprinosa akademskoj zajednici”, poručila je profesor emeritus dr. Aida Habul.

U okviru svečanosti, akademsku himnu Gaudeamus i pjesmu Kad ja pođoh na Bentbašu, u obradi Rešada Arnautovića, izveo je Kamerni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, kojim diriguje mr. Emanuel Josić.

Obilježavanje 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu počeli smo Svečanom sjednicom Senata i promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, a nastavit ćemo Svečanim promocijama diplomanata, magistranata i doktora nauka, promocijom Monografije umjetnina Rektorata Univerziteta u Sarajevu, promocijom izdanja Orijentalnog instituta, svečanošću obilježavanja šezdeset godina Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te izložbama i koncertima naših umjetničkih akademija. Na sve događaje ste dobrodošli!

(unsa.ba)

Fotografije: Vanja Čerimagić