Select Page

 

Ljetna škola iz islamske umjetnosti „Beauty, reality and the Islamic tradition“ koju je organizirao Univerzitet u Sarajvu – Fakultet islamskih nauka završen je 18. jula 2024. godine završnim predavanjima i dodjelom certifikata  u prostorijama Centra za Kur'an i sunnet Fakulteta islamskih nauka.

Školu je pohađalo devetnaest polaznika u periodu od 15. do 18. jula u prostorijama Fakulteta islamskih nauka i Centra za Kur'an i sunnet, u jutarnjim satima, a u organizaciji Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Predavač je bio profesor Emilio Alzueta, istaknuti španski filolog i direktor Škole stranih jezika u Motrilu u Granadi.

Predavanjima je obuhvaćen širok spektar tema, od definiranja pojmova i nauke o lijepom, estetici, razvoju i promjenama značenja istih kroz historiju kao i njihovom značenju u današnjem vremenu, preko islamske koncepcije i karakteristika ljepote i umjetnosti do različitih oblika islamske umjetnosti, simbolizama njenih elemenata (boje, brojevi, oblici) i koncepta kreativnosti.

Interes za školu je bio značajan, posebno od strane studenata i svršenika Fakulteta za arhitekturu i historije umjetnosti, a zadovoljstvo koje su nam iskazali pokazuje potrebu i interesovanje za ovu oblast.

Na kraju, važno je napomenuti da je profesor Alzueta držao brojna predavanja o jeziku, obrazovanju, poeziji kao i tradiciji, misli i duhovnosti islama, a da je ljetne škole iz Islamske umjetnosti držao u Libanu i Istanbulu. Nadamo se da će se saradnja sa profesorom Alzuetom nastaviti i narednih godina na ovakvim i sličnim projektima.