Select Page
Akademik Enes Karić dobitnik federalne nagrade za nauku za 2023. godinu

Profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu prof. dr. Enes Karić dobitnik je federalne nagrade za nauku za 2023. godinu.

Vlada FBiH dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači.

Akademiku Enesu Kariću nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke).

– Radujem se ovoj vijesti, hvala Bogu, obradovan sam, doista. Zahvaljujem svima koji su svojim glasanjem i odlukama doprinijeli da dobijem ovu nagradu. Ti ljudi su imali uvid u moja djela, utoliko je moja radost veća. K tome, zahvaljujem se jednako tako i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na odlukama i podršci koju pruža nauci i umjetnosti. Ova nagrada priznaje i prepoznaje ono što sam na nekoliko područja u svojim studijama radio više od četrdeset godina – izjavio je profesor Karić za Preporod.info.

Osim toga, kako je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade FBiH, bit će dodijeljeno i pet nagrada za nauku istaknutim profesorima/naučnicima iz različitih naučnih oblasti, jedna nagrada za popularizaciju i promociju nauke i dvije nagrade za mlade istraživače.

Planirano je da svečana ceremonija dodjele nagrada bude održati 11. decembra 2023. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

(Preporod.info)