Select Page
IMG_7251.JPG - Akademik Ganić na FIN-u: Obrazovanje će sačuvati državu, naciju i identitet

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je organizirao tribinu i razgovor o temi “Naš odnos prema domovini Bosni i Hercegovini”, a gost predavač bio je akademik Ejup Ganić.

Akademik Ganić je ovom prilikom analizirao naš odnos prema domovini, naša postignuća ali i posrnuća i nesnalaženja.

– Odgovornost je svakog pojedinca da svojim radom i ponašanjem doprinose jačanju ove države, te je kolektivna odgovornost da se međusobno udružujemo i pomažemo kako bi dali veći doprinos očuvanju i izgradnji naše države – kazao je akademik Ganić.

Govorio je i o budućnosti Bosne i Hercegovine.

– Probosanskih snaga ima dovoljno, to su uglavnom Bošnjaci i ostali koji vole svoju domovinu. Nas ima preko 60 posto. Naša država će opstati, ako smo iole sposobni, a nadam se da nas ima dovoljno sposobnih. S druge strane, naša država postoji od srednjeg vijeka. Bila je jak entitet u to vrijeme – naglasio je on.

 

 

Također, govorio je i obrazovanju mladih te njihovom ostanku u Bosni i Hercegovini, s porukom da je ključ uspjeha domovine u obrazovanju.

– Obrazovanje će sačuvati i državu i naciju i identitet. Prema tome, ključ je u obrazovanju. Dugo sam bio u politici, ali sam na kraju odlučio da ostatak života posvetim borbi za obrazovanje mladih, jer to je budućnost. Naravno, moramo još puno toga unutra sređivati, poput korupcije, zavisnosti. Treba da jedni drugima pomažemo, da država bude jaka iznutra. Moramo čuvati sve naše institucije – državne institucije, našu Islamsku zajednicu, Merhamet, to je moja poruka – naglasio je akademik Ganić.

Na Fakultetu će i u narednom periodu biti održavane tribine, na kojima će o aktuelnim temama i različitim povodima govoriti naša ulema i eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

IMG_7253.JPG - Akademik Ganić na FIN-u: Obrazovanje će sačuvati državu, naciju i identite

 

(Preporod.info)