Select Page
Banja Luka: Održana tribina "Hafizi Kur'ana - plemići Ummeta"

U organizaciji Muftijstva banjalučkog, Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka danas je u Gazanferija džamiji u Banjoj Luci održana tribina “Hafizi Kur'ana – plemići Ummeta”.

Na početku Ajdin-ef. Crnkić, moderator tribine, uputio je riječi dobrodošlice prisutnim.

Prvi predavač na tribini bio je hafiz doc. dr. Abdul-Aziz Drkić, profesor Kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

On je istaknuo da je Banja Luka baštinila tradiciju hifza Kur'ana i da je u posljednjih 150 godina u ovom gradu živjelo i djelovalo pet kurra hafiza, kao i mnogobrojni hafizi i hafize.

Potom je predstavio idžazetnamu kurra hafiza Saliha Sidkija Hadžihalilovića iz Banje Luke, koji je idžazetnamu dobio od istog šejha kao i reisul-ulema Ibrahim-ef. Maglajlić.

Također je pojasnio razliku između Mushafa i Kur'ana. Prisutnim je predstavio i načine čuvanja kur'anskog teksta, definiciju Kur'ana kroz 49. ajet sure el-Ankebut. Istaknuo je važnost sekcije za hifz na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao i Centra za Kur'an i sunnet, te rezultate koji su ostvareni kroz njihovo djelovanje.

Drugi predavač bio je hafiz prof. dr. Safet Husejnović, profesor Kiraeta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Profesor Husejnović je u obraćanju ukazao na važnost iskrenog nijjeta prilikom učenja hifza, da su vrijeme i mjesto za učenje hifza jako važni, te je pojasnio tri metoda memorisanja Kur'ana.

Potom je istaknuo značaj Darul-Kur'ana koji djeluje pri Muftijstvu zeničkom, kao i rezultate koji su ostvareni kroz njegovo djelovanje.

Izlaganje je hafiz Husejnović završio riječima da “svaki muhaffiz treba upoznati profil polaznika hifza i da treba učiti dovu za svoje učenike”.

Nakon obraćanja predavača sa Fakulteta islamskih nauka i Islamskog pedagoškog fakulteta, prisutnim se obratio mr. Muris Spahić, direktor Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, koji je prenio selame muftije banjalučkog Ismail-ef. Smajlovića, te je istaknuo značaj održane tribine u kontekstu nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana.

(A.B./Preporod.info)