Select Page

Bračni drugovi i zlatne značke Univerziteta u Sarajevu: rijetki su parovi koje možemo na ovaj način opisati. Ali, da postoje, te njeguju vrijednosti, poput truda, rada i zajedničke borbe, dokaz su Mubina i Hamdo Solo.

Mubina Suljić Solo dobila je zlatnu značku UNSA kao najbolja studentica Univerziteta u Sarajevu. Završila je Fakultet islamskih nauka sa prosjekom 10. Njen suprug Hamdo Solo je također zlatna značka, te je isti fakultet završio sa prosjekom 9,69.

Sudbina je tako htjela da zajedno pohađaju kurs arapskog jezika, koji je bio prvi korak nakon upisa na Fakultet islamskih nauka. A danas, nekoliko godina kasnije, dobitnici su najvišeg priznanja Univerziteta u Sarajevu, a svoju ljubav su okrunili brakom.

Mubina Suljić Solo dobila je zlatnu značku UNSA kao najbolja studentica Univerziteta u Sarajevu. Završila je Fakultet islamskih nauka sa prosjekom 10. Njen suprug Hamdo Solo je također zlatna značka, te je isti fakultet završio sa prosjekom 9,69.

 

 

  • Najdraži trenuci na koračanju ovom zajedničkom stazom bili su upravo završni momenti, kada beremo plodove uloženog truda i kada dijelimo radost uspjeha jedno drugoga. Nijedan životni put nije lahak i jednostavan, zato je važno imati nekoga ko će vam biti oslonac i potpora, a u teškim trenucima vjetar u leđa da ne posustanete i odustanete – rekla je Mubina za Hayat.ba.

A kako je naveo Hamdo, koji trenutno radi honorarno kao imam u džematu Carina na Vratniku, te podučava djecu različitih uzrasta, profesori na njihovom fakultetu su, uz vjersko znanje, bordrili da prilike ne propuštaju, već da se za iste bore.

  • Želja da uzvratimo našoj zajednici na najljepši način, vjera da svojim trudom možemo mijenjati stanje u društvu i nada da ako mi uradimo ono što je do nas, Gospodar će nas pomoći onda kada nam to bude najpotrebnije, vodile su nas na putu dobra, znanja i uslužnusti našoj Zajednici. Moja supruga je uvijek bila vjetar u leđa i lokomotiva do našeg zajedničkog uspjeha – naveo je Hamdo.

Kako dodaje, volio bi da ovaj primjer bude inspiracija mlađim kolegama i kolegicama, da odrede prioritete u svojim životima a onda spram istih prave svoj raspored.

  • Brak zasigurno ne predstavlja prepreku do uspjeha, naprotiv, on je posebna blagodat koja svoje porijeklo vodi iz dženneta. Kada vama ponestane energije, uvijek imate uza se onu drugu (ljepšu) polovicu koja će nadomjestiti taj nedostatak i uliti vam snagu da istrajete do kraja. Uvjerio sam se u izreku da iza uspješnog muškarca stoji uspješna žena (i obrnuto) – kaže on.

Pojašnjava kako se studenti često nađu u situaciji da li prihvatiti neki posao, upisati kurs i slično.

A, ako u tim trenucima imate osobu koja poznaje vas i vaše sklonosti i afinitete, vjeruje u vas, lakše ćete doći do svoga cilja, jer put od hiljadu milja počinje prvim korakom, podcrtava on.

  • S druge strane, mnogo je talenata koji nisu uspjeli pokazati svoje vještine, sposobnosti i kompetencije samo zato što neko drugi nije želio da vidi njihov potencijal, da im pruži ruku ili da im bude most do uspjeha- kaže Hamdo.

Sretni smo u mjeri u kojoj odlučimo to biti

U vremenu kada su gube one prave, istinske vrijednosti, pitali smo ih koje su njihove, kroz koje se vode kroz život.

Mubina je odgovorila kako se, još od srednjoškolskih dana, vodi motom „Radi ispravno, da bi hodao uspravno“.

  • S obzirom da želimo utjecati na uže i šire okruženje na pozitivan način, moramo biti najbolja verzija sebe. U tom nastojanju, neprestano se vraćamo kur’anskom vrelu i koracima poslanika Muhammeda, a.s., koji nas usmjeravaju da činimo dobro, a odvraćamo od zla; kada nešto radimo, da to upotpunimo i uradimo na najljepši mogući način; da znanje na druge prenosimo; da budemo dobri vjernici i dobri ljudi-rekla je ona.
  • Čvrsto vjerujem da je život na svijetu realizacija ugovora kojeg smo sa Dragim Bogom sklopili još u svijetu duša. U tom ugovoru čovjeku su pripala određena prava i obaveze. Bog nas je podučio da živimo u svijetu uzroka i posljedica. Stoga, u svom studiju, poslovnom angažmanu ali i svakodnevnici vodim se time da ono što posijem to ću i požnjeti. Nastojim da se prema ljudima ophodim onako kako bih volio da se oni ophode prema meni i mojim najmilijima. Naša duša/savjest dobro zna koje su to univerzalne vrijednosti kojima nas sve vjere izvorno podučavaju, ali često zbog lošeg okruženja, načina života, besciljnog životarenja, zanemarimo našu zadaću na ovom svijetu. Sve što je stvoreno podređeno je čovjeku, samo čovjek često zaboravi da do svoje sreće ne može doći preko drugih ljudi, već pomoću ljudi – napominje Hamdo.

A jako lijepo i poučno je opisao ono što često zaboravimo o dobrim dijelima.

  • Svaka obrisana suza na licu našeg prijatelja, izmamljen osmijeh, ustupljeno mjesto u redu, autobusu, tramvaju starijem dedi ili neni, pomoć bratu ili sestri, lijepa riječ upućena kolegi/ci, sve su ovo postupci na koje možda ne obraćamo pažnju a koje nas u suštini čine sretnim i vrijednim života na ovome svijetu. Sretni smo u onoj mjeri u kojoj odlučimo biti sretni, jer biti ono što jesmo i postati sve ono što možemo je smisao naših života – zaključuje on.

“Zašto tražiti sunce u drugoj državi kada ono iz Bosne sija”

Pitali smo ih i da li planiraju ostanak u svojoj rodnog grudi ili odlazak van.

  • Nastojim nastaviti graditi svoj životni put ovdje, gdje sam i započela. To je svakako i ono što želim. Na koju god stazu da me sudbina odvede, neka u tome bude dobro za mene i za druge ljude oko mene. Ne vidim da bi bilo koristi od znanja koje sam stekla, a koje je i dalje samo kao kapljica u moru, ako znanje neću pokušati prenijeti na drugoga. Iako, da budem iskrena, nigdje mi dosad nije bilo lijepo kao u svojoj domovini i lijepom rodnom gradu – odgovorila je Mubina.

A Hamdo dodaje:

  • Naša zemlja je rijekama krvi odbranjena, u njoj leže tijela onih koji su svoje živote u temelje naše domovine utkali. Smatram da svako onaj ko može na bilo koji način doprinijeti razvoju našeg društva i zajednice ima obavezu ostati u našoj domovini i raditi za njen napredak. Crni oblaci već godinama tumaraju nad našom domovinom, ali vjerujem da mi mladi svojim vještinama, sposobnostima i energijom uz iskustvo, znanje i volju naših čestitih učitelja možemo donijeti nove vjetrove koji će rastjerati svaku pokvarenu misao i djelo onih koji ovu domovinu ne doživljavaju svojom. Zašto tražiti sunce u drugoj državi kada ono iz Bosne sija, kazao je jedne prilike hadži hafiz Halid Hadžimulić.

Trud, plan, dova

Trud, plan, dova – to su njihove poruke za sve mlade koji žele uspjeti.

  • Ukratko bih to ovako poredala. ‘Zagrijati stolicu’, redovno izvršavati svoje obaveze i uložiti maksimalan trud. Imati plan – dnevni, sedmični, mjesečni ili godišnji, zavisno od vrste aktivnosti. Na taj način možemo postaviti vlastite ciljeve i odrediti put kako do njih stići. Nakon što smo uradili sve što je u našoj moći i mogućnosti, zamoliti Allaha, dž.š., za pomoć i olakšanje. Izdvajam dovu koju je učio poslanik Musa, a.s., a u kojoj se može pronaći svaki student u periodu ispitnih polaganja: “Gospodaru moj, učini prostranim prsa moja i olakšaj zadatak moj, odriješi uzao sa jezika mog da bi razumjeli govor moj.” (Kur’an: Ta-Ha, 25-28)- napomenula je Mubina.

(I. Sandžaktarević)

 

(hayat.ba)