Select Page
Dani Ajvatovice: Profesor Alibašić u Jajcu održao predavanje o vladavini prava i profesionalizmu (VIDEO)

U okviru manifestacije “Dani Ajvatovice” večeras je u Jajcu održana tribina “Vladavina prava, profesionalizam i Božije zadovoljstvo”.

Izlagač dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je kao osnov svog predavanja istakao paradoks bosanskohercegovačkog društva, prema kojem je Bosna i Hercegovina na vrhu religioznih društava u Evropi, a po brojnim drugim pokazateljima ne zauzima tako visoku poziciju.

– Odgovor sam našao kod jednog učenjaka iz 14. stoljeća, Tadžudina Subkija koji kaže da zahvaljivati Bogu treba riječima, srcem i djelom. Ističe da Bogu zahvaljujemo djelom tako što posao koji smo preuzeli radimo profesionalno.

Ako možemo izvući neka generalna pravila; čovjek na vlasti neće biti Bogu zahvalan klanjajući nafile, nego olakšavajući ljudima njihove probleme. Potom biti Bogu zahvalan na savjetničkoj poziciji je omogućiti ljudima da dođu da prava koja traže – pojasnio je dr. Alibašić.

received_973698673820469.jpeg - Dani Ajvatovice: Profesor Alibašić u Jajcu održao predavanje o vladavini prava i profesionalizmu

Tribini je prisustvovao i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je istakao da se program manifestacije “Dani Ajvatovice” raznolikošću sadržaja obraća različitim društvenim skupinama.

– Kroz organizaciju “Dana Ajvatovice” pokušavamo obuhvatiti što širi dijapazon društva. Prije svega Bošnjaka, ali i svih drugih koji su zainteresovani za ove sadržaje. Zadovoljni smo što manifestacija ima veliki broj pratilaca i posjetioca, ali i onih koji dolaze da uzmu učešće u različitim sadržajima – rekao je muftija Adilović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce Zehrudin-ef. Hadžić je ocijenio da se predavanje dr. Alibašića može razumijevati kao značajan dio vjerskog i društvenog života na području Medžlisa.

– Ovo je drugi sadržaj koji se realizuje u našem novom – starom centru “Hadadan”, a prvi u okviru “Dana Ajvatovice”. Večerašnja tema je značajna jer tretira doprinos koji je moguće dati društvu i zajednici, a na temelju Poslanikove, a.s., preporuke da svako radi ono što najbolje zna – kazao je efendija Hadžić.

U okviru edukativnih aktivnosti ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovice” tokom narednih dana realizovat će se omladinski kamp, tematski razgovori o kulturi, umjetnosti i različitim vjerskim temama.

(Preporod.info)