Select Page

 

Debatni tim na arapskom jeziku Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta islamskih nauka učestvuje na Sedmom međunarodnom univerzitetskom debatnom takmičenju u Dohi u Kataru. Studenti Fakulteta islamskih nauka nalaze se među stotinu ekipa i šeststo učesnika iz pedeset zemalja svijeta koji dolaze sa dvadeset govornih područja, a ujedinjuju ih posebne veze sa arapskim jezikom.

Ekipu Fakulteta čine studenti: hfz. Abdurahman Hadzić, hfz. Hamza Ćelović, Anes Jugović i Emill Kallaba. Debatni tim Fakulteta prvi put je učestvovao na Šestom međunarodnom debatnom univerzitetskom takmičenju na arapskom jeziku 2022. godine u Istanbulu i postigao je zapažene rezultate. Na Evropskom debatnom online takmičenju, 2023. godine, tim zauzeo drugo mjesto i ekipno i pojedinačno. Debatni tim na arapskom jeziku aktivno radi u okviru aktivnosti Katedre za filologiju Kur'ana uz podršku Dekana i Nastavog vijeća Fakulteta.

Na ovogodišnjem Sedmom međunatodnom univerzitetskom debatnom takmičenju na arapskom jeziku u Dohi ekipa Fakultet islamskih nauka debatirala je sa ekipama sljedećih univerziteta: Duke University, Queen's University, Australian National University, Ibadan University iz Nigerije, Sultan Šerif Ali University sa Bruneja i Univerzitet u Beču. Ostvarili su dvije pobjede i imali veoma zapažene nastupe sa ekipama u čijem su sastavu članovi sa arapskog govornog područja. Hfz. Abdurahman Hadžić je četiri puta tokom takmičenja bio proglašen najboljim govornikom. Ekipu je vodila i pripremala prof. dr. Zehra Alispahić. Uz podršku Fakulteta tim je imao i podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.