Select Page

U utorak, 24. maja 2022. godine, delegacija Evangelističke crkve u Njemačkoj posjetila je Fakultet islamskih nauka.

U delegaciji Evangelističke crkve bili su prof. dr. Stefan Schreiner, prof. dr. Wolfgang Reinbold, Rafael Nikodemus, Ralf-Lange Sonntag, dr. Sönke Lorberg-Fehring, prof. dr. Elisabeth Hartlieb. Zajedno s njima, u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), u posjeti su bili i Aldin-ef. Kusur, Adem Hasanović, sekretar i Meho Travljanin. U svojstvu domaćina, delegaciju su dočekali prof. dr. Mustafa Hasani, prodekan za finansije i prof. dr. Nedim Begović, prodekan za kvalitet FIN-a.

Na samom početku, gosti su imali priliku da se upoznaju sa Fakultetom islamskih nauka, studijskim programima koje nudi, a posebno su istaknuta pozitivna iskustva zajedničkog interdisciplinarnog studijskog master programa „Međureligijski studij i izgradnja mira” kojeg FIN realizuje u saradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Pravoslavnim bogoslovnim fakultetom Sv. Vasilije Ostroški u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Razgovaralo se, također, i o master programu „Islam in Europe“ koji je uspješno realizovan 2018/2019. i 2019/2020. akademske godine.

Posjeta je također poslužila i za razmjenu iskustava i razgovor o potencijalnim oblicima saradnje, uključujući i mogućnost realiziranja zajedničkog master studija. Delegaciju Evangelističke crkve dodatno je interesovalo pitanje obrazovanja imama, hatiba i muallima i mogućnost njihove pripreme za radno okruženje u njemačkim džematima.

Diskusije su bile vrlo korisne i interesantne, a na kraju posjete, prof. Schreiner je uputio poziv da i delegacija Fakulteta islamskih nauka bude gost na septembaskom obilježavanju jubileja deset godina Centra za islamsku teologiju na Univerzitetu Tübingen.