Select Page

 

Delegacija Muftijstva tuzlanskog na čelu sa muftijom tuzlanskim dr. Vahid ef. Fazlovićem 28. septembra 2023. godine posjetila je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Delegaciju je dočekao dekan Fakulteta, prof. dr. Mustafa Hasani sa saradnicima. Muftija tuzlanski, dr. Fazlović čestitao je prof. Hasaniju imenovanje na poziciji dekana Fakulteta islamskih nauka i 46. godišnjicu kontinuiranog rada Fakulteta uz dovu da Allah dā snage da se ova ustanova dobro razvija i raste i u vremenu kojem idemo u susret.

U ugodnom, prijateljskom i konstruktivnom razgovoru muftija Fazlović je istučući duboku povezanost Muftijstva tuzlanskog i etablirano iskustvo snažene suradnje sa Fakultetom istakao: „Fakultet islamskih nauka je adresa svih nas i mi se identificiramo sa Fakultetom. Ovo je naš početak i institucija koja mnogo daje ali i od koje se mnogo očekuje. Fakultet zaslužuje pažnju mnogih naših institucija.“

Dekan Fakulteta, prof. dr. Mustafa Hasani je izrazio zadovoljstvo posjetom muftije tuzlanskog dr. Fazlovića i imama, alumnista Fakulteta islamskih nauka, istakavši da je Behram-begova medresa važna baza iz  koje na Fakultet islamskih nauka stižu veoma dobri i kvalitetni studenti i studentice.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je pitanju imamskog poziva i perspektivi imamskog rada koja je  od izuzetnog značaja za Zajednicu uz naglasak da se sve obrazovne ustanove u okviru Islamske zajednice moraju dodatno angažirati na planu bolje promocije imamskog poziva. U suočenju sa mogućom krizom imamskog poziva muftija Fazlović je istakao da bi se teško mogao opravdati nedostatak imama na terenu pored značajnog broja odgojno-obrazovnoh ustanova u okviru Islamske zajednice. Dekan Hasani je naglasio da Fakultet islamskih nauka prati nove društvene trendove i u dogovoru sa osnivačem, Rijasetom Islamske zajednice, propituje stvarne potrebe na terenu za imamskim pozivom te razmatra mogućnosti savremenog pristupa u obavljanju imamskog poziva kao i mogućnost dualnog studiranja.

Inače, na području Tuzlanskog muftijstva živi oko 500.000 Bošnjaka, aktivno djeluje pet ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a misiju islamske zajednice ponosno obavlja 600 ljudi, među kojima je najveći broj imama, četiri stotine. Vrijedno je spomena i to da je u ovom broju 15 doktora nauka i 40 magistara nauka na različitim fakultetima.

Uz muftiju dr. Vahid ef. Fazlovića delegaciju su činili dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli,  hfz. Ahmed Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, dr. hfz. Saudin Gobeljić, dr. hfz. Edin Peštalić i Muamer ef. Hasanbašić.

Tokom posjete muftiji dr. Fazloviću uručena je i Vakufnama za novčanu podršku izgradnje i rada Centra za Kur᾽an i sunnet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.