Select Page

 

Delegacija Muftijstva tuzlanskog na ─Źelu sa muftijom tuzlanskim dr. Vahid ef. Fazlovi─çem 28. septembra 2023. godine posjetila je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Delegaciju je do─Źekao dekan Fakulteta, prof. dr. Mustafa Hasani sa saradnicima. Muftija tuzlanski, dr. Fazlovi─ç ─Źestitao je prof. Hasaniju imenovanje na poziciji dekana Fakulteta islamskih nauka i 46. godi┼ínjicu kontinuiranog rada Fakulteta uz dovu da Allah d─ü snage da se ova ustanova dobro razvija i raste i u vremenu kojem idemo u susret.

U ugodnom, prijateljskom i konstruktivnom razgovoru muftija Fazlovi─ç je istu─Źu─çi duboku povezanost Muftijstva tuzlanskog i etablirano iskustvo sna┼żene suradnje sa Fakultetom istakao: ÔÇ×Fakultet islamskih nauka je adresa svih nas i mi se identificiramo sa Fakultetom. Ovo je na┼í po─Źetak i institucija koja mnogo daje ali i od koje se mnogo o─Źekuje. Fakultet zaslu┼żuje pa┼żnju mnogih na┼íih institucija.ÔÇť

Dekan Fakulteta, prof. dr. Mustafa Hasani je izrazio zadovoljstvo posjetom muftije tuzlanskog dr. Fazlovi─ça i imama, alumnista Fakulteta islamskih nauka, istakav┼íi da je Behram-begova medresa va┼żna baza iz┬á koje na Fakultet islamskih nauka sti┼żu veoma dobri i kvalitetni studenti i studentice.

Tokom susreta posebna pa┼żnja posve─çena je pitanju imamskog poziva i perspektivi imamskog rada koja je┬á od izuzetnog zna─Źaja za Zajednicu uz naglasak da se sve obrazovne ustanove u okviru Islamske zajednice moraju dodatno anga┼żirati na planu bolje promocije imamskog poziva. U suo─Źenju sa mogu─çom krizom imamskog poziva muftija Fazlovi─ç je istakao da bi se te┼íko mogao opravdati nedostatak imama na terenu pored zna─Źajnog broja odgojno-obrazovnoh ustanova u okviru Islamske zajednice. Dekan Hasani je naglasio da Fakultet islamskih nauka prati nove dru┼ítvene trendove i u dogovoru sa osniva─Źem, Rijasetom Islamske zajednice, propituje stvarne potrebe na terenu za imamskim pozivom te razmatra mogu─çnosti savremenog pristupa u obavljanju imamskog poziva kao i mogu─çnost dualnog studiranja.

Ina─Źe, na podru─Źju Tuzlanskog muftijstva ┼żivi oko 500.000 Bo┼ínjaka, aktivno djeluje pet ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a misiju islamske zajednice ponosno obavlja 600 ljudi, me─Ĺu kojima je najve─çi broj imama, ─Źetiri stotine. Vrijedno je spomena i to da je u ovom broju 15 doktora nauka i 40 magistara nauka na razli─Źitim fakultetima.

Uz muftiju dr. Vahid ef. Fazlovi─ça delegaciju su ─Źinili dr. Ahmed Hatuni─ç, direktor Behram-begove medrese u Tuzli,┬á hfz. Ahmed Huskanovi─ç, glavni imam MIZ Tuzla, dr. Mensur Husi─ç, rukovodilac Slu┼żbe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, dr. hfz. Saudin Gobelji─ç, dr. hfz. Edin Pe┼ítali─ç i Muamer ef. Hasanba┼íi─ç.

Tokom posjete muftiji dr. Fazlovi─çu uru─Źena je i Vakufnama za nov─Źanu podr┼íku izgradnje i rada Centra za KurßżŻan i sunnet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

 

{"arrow":"true","pagination":"true","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","loop":"true","start_nivo":"1","effect_nivo":"sliceDown","pauseon_over_nivo":"true","random_start_nivo":"false"}