Select Page

 

 

Dr. Fatima Kadić, voditeljica biblioteke Fakulteta islamskih nauka, Univerziteta u Sarajevu, prisustvovala je XV ICOC konferenciji (International Conference of Oriental Carpets) u Istanbulu (6. – 9. juna 2024.).

Tema konferencije bila je „Studije orijentalnih tepiha 2024.: Prošlost i budućnost tkanja i sakupljanja tepiha.“ Uvodno predavanje održao je profesor emeritus Walter B. Denny s Univerziteta Massachusetts u Amherstu na temu „Konzervacija i nove tehnološke granice u proučavanju tepiha“. Profesor Denny bio je komentor dr. Fatime Kadić prilikom izrade njene doktorske disertacije na temu „Tradicionalna molitvena prostirka kao umjetnički izražaj islamskih kozmoloških simbola.“

Završni panel Konferencije pod nazivom „Budućnost tradicije“ bavio se inovativnim načinima prezentiranja tepiha u muzejima, upotrebom umjetne inteligencije u kreiranju novih dizajna i uzoraka te skorije prakse tkanja i prirodnog bojenja.  Ostale sesije bavile su se tradicionalnijim oblastima kao što su anadolijski tepisi iz seldžučkog i osmanskog perioda, centralno-azijska plemenska tkanja i pust, arheološka otkrića, nove muzejske kolekcije i tehnički aspekti strukture tkanja tepiha.

Konferencija je bila dio veće manifestacije pod nazivom „Orijentalni tepisi jučer i danas, budućnost tradicije“ u sklopu kojeg su organizirani trgovački sajam te sljedeće izložbe:

  • „Skriveni dragulji iz Muzeja turske i islamske umjetnosti (TIEM)“

Poznato je da se u Muzeju turske i islamske umjetnosti (TIEM) u Istanbulu čuva najbolja kolekcija tepiha na svijetu. Među ovim tepisima postoje rijetki primjerci, remek-djela koja se ne mogu naći nigdje drugo. Tokom manifestacije ICOC XV, iz inventara TIEM-a odabrani su vrijedni komadi koji su se ovdje izložili prvi put.

  • „Sjajna zbirka Topkapi palače“

Na ovoj izložbi predstavljene su jedinstvene safavidske serdžade iz 16. stoljeća kao i tkanja sultanskih radionica u Herekeu i Kumkapiju iz 19. stoljeća.

  • „Ćilimi i glatka tkanja iz privatnih zbirki u historijskim sobama Tophane-i Amire“
  • Izložbe u privatnim izložbenim prostorima u Istanbulu…

Prisustvo ovako velikom događaju, koje su omogućili Uprava za nauku i obrazovanje te Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, bilo je od iznimne važnosti za dr. Fatimu Kadić čije usko polje istraživanja čini islamski tepih i te njegov slikovni izraz. Ovom prilikom dr. Kadić aktivno je uzela učešća u diskusijama na konferencijskim panelima i pauzama te ostvarila mnoge važne i korisne kontakte za njen budući naučni rad.