Select Page

Proteklog vikenda studenti i studentice FIN-a boravili su u Zagrebu, a u povratku posjetili su Ferhadija džamiju i medresu Reis Ibrahim ef. Maglajlić u Banja Luci. Neposredan povod za odlazak u Zagreb bila je hafiska dova kolegi, hafizu Ahmedu Aliliju.

Dana, 25. septembra 2021. godine studenti i studentice su u ranim jutarnjim satima krenuli put Zagreba. Grupu putnika činilo je jedanaest studenata i deset studentica. Nakon uspješno pređenih kilometara, studenti su stigli u Zagreb u prijepodnevnim satima, prošetali gradom, te obišli neke od najljepših kulturno-vjerskih spomenika tog grada. Nakon kratkog obilaska grada, uslijedio je odlazak u Zagrebačku džamiju gdje su studenti i studentice prisustvovali svečanoj ceremoniji dodjeljivanja nagrada i proglašenja pobjednika 27. međunarodnog takmičenja u učenju Kur'ana, a zatim i hafiskoj dovi dvojice hafiza, Ahmeda Alilija i Dževada Zendelija.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj na srdačnom gostoprimstvu i finansijskoj podršci prilikom organizacije ove posjete.

Također, želimo čestitati uvaženim hafizima, studentima Fakulteta islamskih nauka, Hamdi Soli i Maliku Bajriću na osvojenom trećem, odnosno drugom mjestu u kategoriji hifz 15 džuzeva Kur'ana.

U nedjelju, 26. sepetembra 2021. godine, u ranim jutarnjim satima, studenti i studentice su napustili Zagreb i doputovali u Banja Luku, koja će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. Toplu dobrodošicu poželio nam je direktor medrese Reis Ibrahim ef. Maglajlić, Muris ef. Spahić koji je ovom prilikom studentima i studenticama ukratko predstavio historijat same zgrade u kojoj je smještena pomenuta medresa, nastavni plan i program, kolektiv medrese, način rada i djelovanja, te upriličio kratki obilazak prostorija medrese, kao i obližnje biblioteke „Muftija Mehmed ef. Zahirović“ i Gazanferija džamije.

Nakon kratkog obilaska i usvajanja mnoštva korisnih informacija i znanja, studenti i studentice su posjetili banjalučku ljepoticu, Ferhadija džamiju. U haremu Ferhadija džamije, dočekao nas je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Banja Luka, Adnan ef. Jusić. Tom prilikom razgovarali smo o aktivnostima medžlisa, kao i o daljnjoj sradanji Fakulteta islamskih nauka i medrese Reis Ibrahim ef. Maglajlić. Posebno zadovoljstvo nam je pričinilo druženje sa učenicima i učenicama medrese, koji su nas dočekali sa posebnim osmijesima, nurli licima i vedrim čehrama, te uljepšali naše dvodnevno putovanje. Iz Banja Luke nosimo najljepše uspomene, te se neizmjerno radujemo sljedećem susretu.