Select Page

 

Povodom Dana nezavisnosti, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Austriji i Mrežom mladih Beč, a uz podršku Fakulteta islamskih nauka UNSA i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizuje dvodnevno druženje omladine u dijaspori sa studentima i studenticama FIN-a, u periodu od 3. marta, pa do 5. marta 2023. godine. Cilj ovih susreta jeste međusobno upoznavanje i umrežavanje omladinaca uz razgovor o Domovini, vjeri i identitetu.

Na susretima će prisustvovati 50 studenata i studentica FIN-a, omladinci iz Beča, a ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane susjedne džemate u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i drugim zemljama da nam se pridruže i svojim prisustvom uveličaju manifestaciju.

Prvi susret planiran je 3. marta u džematu Bosna, gdje će biti upriličen edukativni kviz “Upoznaj svoju Domovinu”, niz interaktivnih igara, kroz koje ćemo ponoviti ali i dodatno proširiti znanje o nama samima i našoj lijepoj Bosni i Hercegovini. Akademski hor Fakulteta islamskih nauka će tom prilikom izvesti prigodan program.

Centralni susret i panel-diskusija o temi “Domovina kao amanet” bit će održana u subotu, 4. marta nakon akšam-namaza u Islamskom centru Ebu Hanife u Beču. Na panelu će govoriti Umihana Šošić, predsjednica Udruženja studenata FIN-a, Šejla Nezirević, urednica web-portala “Mlađak” i aktivisti Mreže mladih Beč. Također, Akademski hor FIN-a će sve prisutne počastiti izvedbom nekoliko ilahija i kasida.

Poseban dio programa bit će odvojen za diskusiju u kojima će mladi ljudi podijeliti svoja iskustva, razmijeniti mišljenja i upoznati različite perspektive života u BiH i dijaspori.

Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju!

Zahvaljujemo se našim prijateljima iz kompanije Vildan Tours iz Vogošće, koji će se pobrinuti da studenti i studentice FIN-a sigurno i hairli stignu na svoje odredište