Select Page
Fakultet islamskih nauka: Predstavljene dvije knjige prof. dr. Muje Slatine

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu danas je održana promocija knjiga “O pedagogiji čovjeka – od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” i “Edukometrija – mjerenje i mjerni instrumenti u odgoju i obrazovanju”, autora prof. dr. Muje Slatine. 

O ovim kjnjigama prisutnim su govorili prof. dr. Amir Pušina, prof. dr. Adnan Tufekčić, prof. dr. Haris Cerić, doc. dr. Amina Isanović-Hadžiomerović i prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević.

Knjiga “O pedagogiji čovjeka – od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” temeljita je, savremena i znanstvena u svom pristupu i predstavlja originalan doprinos pedagogijskoj znanosti, te se u njoj na sistematičan način, predstavlja zaokružena teorija antropoloških odgojnih/obrazovnih polja, nastala na zasadama njegove ranije teorije konfluentnog obrazovanja kao i višedecenijskog istraživanja odgojno-obrazovnog fenomena i iskustva univerzitetskog profesora.

Ovo je djelo, na neki način, i programsko, jer se njegov sukus sažet u devetnaest teza o čovjeku kao biću učenja i(li) o pedagogiji čovjeka, može čitati kao svojevrsni pedagoški manifest koji pledira za odgoj/ obrazovanje kao življenje Istine, Pravde, Dobrote, Ljepote i Sve(to)sti.

Druga knjiga koja je danas predstavljena “Edukometrija – mjerenje i mjerni instrumenti u odgoju i obrazovanju” pruža mogućnost odgajateljima i nastavnicima da tragaju za standardima, kriterijima, mjerilima i mjerama u svom pedagoškom radu, da razmišljaju o tome da postignuća djece, učenika i studenata imaju neku mjeru i da pokažu svoja umijeća i kreativnost u konstrukciji mjernih instrumenata.

Između ostalog, u knjizi se mogu pronaći primjeri različitih vrsta mjernih instrumenata i vrijedne upute što može biti od pomoći svima koji se bave odgojem/obrazovanjem.

(Preporod.info)