Select Page
Fakultet islamskih nauka u Sarajevu obilježio Međunarodni dan arapskog jezika (VIDEO)

U organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu danas je upriličen program povodom obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika.

Prvi dio programa je održan u Amfiteatru, gdje su studenti ovog fakulteta, obraćajući se na bosanskom i arapskom jeziku, predstavili značaj arapskog jezika iz njihove perspektive.

– Mi želimo da ovom manifestacijom privolimo, ne samo naše studente da uče arapski jezik i rade na usavršavanju istoga, nego da to interesovanje proširimo i na širi auditorij. Vrlo nam je važno da ljude upoznamo sa arapskim jezikom i da oni, ustvari, vide koliko je to nama studentima važan jezik. Želimo da to i na njih prenesemo, želimo da i oni osjete neku vrste ljepote i ljubavi prema arapskom jeziku – kazala je predsjednica Udruženja studenata Esma Klisura.

Kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini događaju je prisustvovao dr. Mustafa Prljača, koji se osvrnuo na različite aspekte povezanosti Bošnjaka sa arapskim jezikom.

AMEL4843.jpg - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu obilježio Međunarodni dan arapskog jezika
Mustafa Prljača

 

– Arapski jezik je ovdje kod nas prisutan već više od pola milenija, zauzima izuzetno značajno mjesto. Bošnjaci su arapskom jeziku uvijek posvećivali iznimnu pažnju i ukazivali poštovanje. Ma šta da je bilo napisano na arapskom jeziku, to je bilo veoma cijenjeno. Drago nam je da su studenti Fakulteta islamskih nauka odlučili da organiziraju ovakvu svečanost kako bi se ukazalo na značaj arapskog jezika. Mi iz Rijaseta Islamske zajednice činimo napore da damo svoj doprinos afirmaciji arapskog jezika – kazao je dr. Mustafa Prljača.

Uz osvrt na značaj poznavanja arapskog jezika za izučavanje islamskih nauka, prof. dr. Zehra Alispahić, profesorica na FIN-u, kazala je da nije moguće kvalitetno izučavanje islamskih nauka bez dobrog poznavanja arapskog jezika.

– Fakultet islamskih nauka, kao prirodni sljednik Gazi Husrev-begove medrese, Šerijatske-sudačke škole i Više islamske teološke škole, danas posebnu pažnju i ljubav posvećuje arapskom jeziku kroz svoj nastavni proces na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, ali i kroz vannastavne aktivnosti. Iskoristit ću ovu priliku, u ovom prelijepom danu kada slavimo i nauku i arapski jezik da kažem da su studenti Fakulteta islamskih nauka u zadnjih pet godina ostvarili međunarodno vidljive rezultate u oblasti arapskog jezika – kazala je Alispahić.

Dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Mustafa Hasani je istakao da se u tradiciji visokog islamskog obrazovanja susrećemo sa izučavanjem arapskog jezika.

AMEL4938.jpg - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu obilježio Međunarodni dan arapskog jezika
Mustafa Hasani

 

– Možemo kazati da imamo kontinuiranu tradiciju izučavanja arapskog jezika kod nas. Fakultet islamskih nauka kao visokoškolska ustanova koja nasljeđuje sve prethodne visokoškolske ustanove ovdje, također nasljeđuje i praksu izučavanja arapskog jezika. Međutim, mi ga ne izučavamo samo zato što je praksa i tradicija, nego ga izučavamo iz potrebe jer su sve islamske nauke vezane za arapski jezik. Rekao bih da je arapski jezik krvotok islamskog obrazovanja. Bez arapskog jezika ne možemo da uđemo u sve finese islamskih nauka i ne možemo da razumijemo poruke i riječ Božiju – kazao je Hasani.

Po završetku formalnog dijela, program je nastavljen u prostorijama Velikog atrija, gdje je na studentskim štandovima pripremljen niz zanimljivih aktivnosti.

(preporod.info)