Select Page

Delegacija Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu na čelu sa dekanom Fakulteta prof. dr. Zuhdijom Hasanovićem, 18. novembra 2021. godine boravila je u jednodnevnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji,  Muftijstvu sandžačkom i Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Ovu, inače, ranije planiranu posjetu Muftijstvu sandžačkom, profesori i uposlenici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu iskoristili su i kao izraz svoje podrške bratskom narodu Sandžaka, uposlenicima Islamske zajednice u Srbiji i profesorima Fakulteta za islamske studije u povodu preseljenja na Ahiret, akademika, muftije Muamer ef. Zukorlića.

Delegaciji Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva srdačnu dobrodošlicu priredili su u odsustvu predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, muftije dr. Mevluda Dudića i dekana dr. Envera Gicića, njihovi zamjenici dr. Rešad ef. Plojović i dr. Admir Muratović sa saradnicima. Uz iskrenu ta'ziju (hatar), koju je u ime Fakulteta uputio prof. dr. Zuhdija Hasanović, razgovaralo se i o mogućim modelima saradnje, posebno u naučno-obrazovnom procesu, razmjeni studenata i nastavnog kadra. Riječi ohrabrenja, podrške i jedinstvo u ovom vremenu kušnje i gubitka najbolji su garant da se ide naprijed.

Posjetu Muftijstvu sandžačkom delegacija Fakulteta islamskih nauka iskoristila je da obavi hatar roditeljima i porodici rahmetli Muamera Zukorlića u rodnom selu Orlje i posjeti njegov mezar. Preseljenje na vječni svijet  muftije Muamer ef. Zukorlića ostavilo je veliku prazninu i bol, ali je, istovremeno, otvorilo i knjigu njegovih brojnih dobrih djela i projekata koje je za vrijeme svoga zemnog života započeo ili završio. Taj emanet treba nastaviti uz očuvanje jedinstva i nesebične pomoći onima koji taj emanet nastavljaju nositi.