Select Page

Početkom ove godine Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu obavijestio je alumniste Fakulteta o pokrenutoj inicijativi za osnivanje Alumni asocijacije FIN UNSA. Tim povodom alumnistima se obratio i dekan Fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović.

U cilju snaženja pozicije Fakulteta i unapređenja kvaliteta rada, između ostalog – ističe dekan Hasanović – značajno je jačanje stručnih i općih kompetencija alumnista Fakulteta, što uključuje i čvršće uvezivanje kroz Alumni asocijaciju.

– Želimo uspostaviti trajnu vezu između Fakulteta i njegovih alumnista, naših studenata koji su završili prvi, drugi i treći ciklus, obavještavati vas o našim razvojnim planovima i programima te potaknuti sve vas koji ste stekli diplomu na ovom Fakultetu da aktivno učestvujete u svim tim procesima – kazao je dekan Hasanović.

Akcentirajući izazove vremena, stanje domovine i naroda kao i potencijal alumnista Fakulteta naglasio je da snažnije organiziranje i uvezivanje kroz asocijaciju alumnista smatraju svojom odgovornošću. Cilj toga je, kako ističe, formiranje artikuliranih stavova o bitnim pitanjima za muslimane Balkana i šire, te djelovanje u tom smjeru.

– Ne smijemo se povlačiti iz životne stvarnosti, jer ako mi tu stvarnost ne budemo uređivali prema zahtjevima Božije Riječi, uređivat će je drugi, bez dovoljnog znanja, duhovnosti i moralnosti što može imati tragične posljedice za sve nas – poručio je Hasanović.

U inicijativi za utemeljenje Alumni asocijacije naglašena je dvosmjerna korist – za Fakultet i alumniste. Osim snaženja veze između Fakulteta i alumnista, cilj je i potaknuti saradnju između Fakulteta i organa, kolektiva i organizacija u kojima su alumnisti zaposleni. Pri tome, kvalitetna komunikacija s alumnistima uključuje razumijevanje i djelovanje u pogledu njihovih želja, potreba te promišljanja o rezultatima učenja i kompetencija stečenih tokom studija. Pored toga, istaknuta je potreba za utjecajem alumnista na strateški razvoj Fakulteta, profiliranje nastavnih planova i programa i pomaganjem u promociji Fakulteta.

Dekan Hasanović posebno je naglasio sljedeće ciljeve utemeljenja ovakve vrste asocijacije: razvijanje cjeloživotnog učenja za alumniste svih studijskih programa; formiranje fonda za stipendiranje najuspješnijih studenata; povezivanje bivših studenata svih generacija kroz druženja, djelovanje sekcija i razmjenu iskustava; razmjena stručnih i općih znanja između članova asocijacije; promocija i unapređenje djelatnosti Fakulteta; obilježavanje godišnjica i jubilarnih datuma te saradnja sa srodnim alumni udruženjima.

Više informacija o učlanjenju, predviđenim pogodnostima koje će ostvarivati članovi Alumni asocijacije i ostalom dostupno je na zvaničnoj web stranici Fakulteta (www.fin.unsa.ba), a popunjavanje online pristupnice omogućeno je putem linka https://alumni.fin.unsa.ba/.

(Hasan Hasić/Preporod.info)