Select Page
FIN: Održana tribina "Glasovi iz Srebrenice - Narativi preživjelih genocida u Bosni"

U okviru redovnih mjesečnih tribina na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu večeras je upriličena tribina i razgovor o temi “Glasovi iz Srebrenice: Narativi preživjelih genocida u Bosni“.

– Putem mjesečnih tribina ostvarujemo kontakt s našom cijenjenom publikom i propitujemo različite fenomene bosanskohercegovačke zbilje. Radujemo se, što na ovaj način, možemo i hoćemo uputiti svoje izraze poštovanja prema žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svim žrtvama zločina u Bosni i Hercegovini. Mapa genocida pokazuje da je gotovo svaki dio naše zemlje natopljen šehidskom krvlju. Na putu kulture sjećanja, upriličili smo večerašnje druženje – kazala je u uvodnoj riječi prof. dr. Zehra Alispahić, profesorica na FIN-u.

Gosti su bili Hasan Hasanović, šef tima usmene historije u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i Ann Petrila, profesorica na Univerzitetu u Denveru.

Hasanović je ovom prilikom govorio o tome kako je preživio Srebrenicu, o radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, svom internacionalnom angažmanu, kao i saradnji sa profesoricom Petrila.

– Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da prenesem svoja iskustva, te da detaljnije predstavim programe na kojima radimo. Važno je da smo danas u prilici da govorimo o naučnoj zasnovanosti našeg angažmana. Ono što radimo u Memorijalnom centru, radimo na naučnim principima. Sutra ko god bude nastavljao tim putem i ko bude analizirao naš rad, moći će ocijeniti da je riječ o radu utemeljenom na naučnim svjetskim trendovima i metodologiji – izjavio je Hasanović.

CETL0138.JPG - FIN: Održana tribina
Hasan Hasanović

Dodao je da je važno da se vidi koliko su pojedini internacionalni radnici uključeni u naučna istraživanja o genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini.

– Time ćemo podstaknuti i domaće istraživače da se više uključe, a posebno da se više uključe u predstavljanje naučnih radova u inostranstvu, da se pišu knjige na engleskom jeziku, da se uspostavlja saradnja s kolegama u svijetu, da se na taj način internacionalizira istraživanje. Tako ćemo dobiti priznanje onoga što radimo – ocijenio je Hasanović.

Gosti su i autori knjige “Voices form Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide”.

Petrila je, također, osvrćući se na ovu knjigu, ukazala na značaj naučno zasnovanih radova, kao i internacionalne saradnje istraživača.

– Čast je i zadovoljstvo biti na Fakultetu islamskih nauka večeras i razgovarati sa studentima i drugim gostima o važnoj temi, zajedno s mojim kolegom Hasanom Hasanovićem. Uradili smo mnogo projekata. Također, svoje studente svako ljeto dovedem u Bosnu i Hercegovinu, kako bi saznali o onome što se desilo, što se dešava, kako bi učili od onih koji su preživjeli, kako u Sarajevu, Srebrenici, tako i u drugim mjestima – izjavila je ona.

Na putu njegovanja kulture sjećanja i upoznavanja sa činjenicama iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima Srebrenice i svirepim zločinima sa elementima genocida širom Bosne i Hercegovine, FIN u okviru vannastavnih i fakultativnih aktivnosti organizira susrete sa svjedocima genocida, koji rade na razvoju posebne metodologije očuvanja usmene historije.

(Preporod.info)