Select Page
FIN: Potpisan Memorandum o razumijevanju s Institutom za islamsko mišljenje u Ankari

Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu je potpisao Memorandum o razumijevanju s Institutom za islamsko mišljenje u Ankari.

Ugovor su potpisali  dekan dr. Mustafa Hasani, i predsjednik Instituta Mehmet Gormez, bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske.

Potpisani Memorandum omogućava značajne razmjene profesora i studenata u cilju sticanja novih znanja koja su danas prisutna u muslimanskom svijetu i islamskoj misli.

– Sporazum nam omogućava da naši profesori budu gostujući profeori na Institutu, a ujedno i da profesori sa Instituta dođu ovdje kod nas. Ono čemu se posebno radujemo jeste mogućnost da naši mladi istraživači, prevashodno asistenti i doktoranti, takođe koriste benefite ovog sporazuma na način da provedu određeno vrijeme, na ljetnim školama ili studijskim boravcima na tom institutu – rekao je dekan Hasani.

Pojasnio je da je Institut za islamsko mišljenje u Ankari za kratko vrijeme u muslimanskom svijetu i akademskoj zajednici stekao reputaciju obrazovne ustanove u kojoj se promišljanju susreta islamske tradicije i savremenih idejnih tokova unosi nova perspektiva i svježina.

– Institut je značajan jer, iako je relativno mlad, sa jakom mrežom institucija, rezultatima saradnje koje ostvaruje sa brojnim ustanovama, a pojećuje ga na godišnjem nivou preko četiri stotine istraživača iz cijelog muslimanskog svijeta, riječ je o globalnoj sceni koja je za nas jako važna – ističe dr. Hasani, napominjući da to omogućava mladim istraživačima iz Bosne i Hercegovine omogućava da izađu na tu scenu i steknu uvide u savremena istraživanja.

Predsjednik Instituta Mehmet Gormez je izrazio sreću i zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Fakultetom islamskih nauka.

– Između država se prave sporazumi na političkom, ekonomskom i drugim poljima ali sigurno su najjači sporazumi i veze na poljima nauke, mišljenja i vrijednosti – istakao je Gormez.

Podsjetio je na zaostavštinu Tajiba Okića, bosanskog alima koji je u Turskoj ostavio značajan akademski trag.

– Posliije dvadeset pet godina jednog nepostojanja islamskih nauka u republici Turskoj, došao nam je Bošnjak Tajib Okić koji je formirao mnoge katedre na tadašnjem novoformiranom fakultetu u Ankari, i on je svima nama bio profesor. Današnji potpisani memorandum je simbolično vraćanje duga prema mom profesoru i profesoru svih današnjih profesora u Turskoj, Tajibu Okiću – poručio je Gormez.

Ukazujući na činjenicu da se u brojnim islamskim zemljama broj islamskih fakulteta povećava, a da se, uprkos tome, brojni problemi ne mogu rješavati, istakao je da se ovakvim vezama pokušava doći do novih interpretacija nauke, kombinujući staro i novo, tradicionalno sa savremenim, razumsko sa naučnim, te  istočno sa zapadnim.

Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftije sarajevski i goraždanski Nedžad Grabus i Remzija Pitić, profesori Fakulteta, te predstavnici Turske ambasade.

Muftija Pitić je nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma proučio prigodnu dovu.

(Preporod.info)