Select Page

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu danas je upriličeno predavanje o temi “Rat u Ukrajini i refleksije na Bosnu i Hercegovinu” koje je održao Erol Avdović, dugogodišnji dopisnik medija Bosne i Hercegovine i regiona iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku i iz Washingtona.

Predavač je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini naglasio značaj preciznog definiranja stvari i pojava koje može doprinijeti razumijevanju, ali i rješavanju problema.

– Ovaj nastup na Fakultetu islamskih nauka je značajan zbog teme, zbog reperkusija koje sa sobom valja rat u Ukrajini, a koje su neposredne po Bosnu i Hercegovinu i po region Zapadnog Balkana. Trenutak je da sve to pravilno postavimo i pazimo na izgovorene riječi i semantiku. Najvažnije je da precizno govorimo, jer je u osnovi svih problema nejasna i neprecizna semantika, a ovo je prava institucija gdje se pazi o izgovorenim riječima – poručio je.

Za Media centar IZ je govorio i prof. dr. Nusret Isanović koji je poručio kako je značajno da Fakultet islamskih nauka kao visokoobrazovna ustanova bude domaćin razgovora o aktuelnim temama.

– Živimo u svijetu koji pretendira ka otvorenosti, a akademska zajednica po svojoj naravi treba biti otvorena prema različitim područjima saznanja i različitim iskustvima. Jedno od najznačajnijih iskustava koje trebamo imati na umu jeste političko. Trebamo iz svih perspektiva upoznavati svijet koji živimo, jer mnogo toga se događa i mnogo toga nas se tiče. Naš fakultet pokušava biti aktuelan u tom pogledu i dati vlastiti doprinos sticanju opšte, znanstvene i političke kulture – istakao je dr. Isanović.

Tokom predavanja, Avdović se osvrnuo na nekoliko temeljnih vrijednosti koje mogu biti solucije za rješavanje problema.

– Dolazim sa jednim čvrstim uvjerenjem, a ono je iskustveno, nije opće mjesto; sve solucije za velike probleme, čak i one najveće na svjetskom nivou, već postoje i sadržane su u principu slobode govora, individualnim pravima i onome što se zove otvoreno društvo ili slobodne ekonomske prilike. Misliti i govoriti slobodno je najvažnije pravo koje imamo, pa to valja i poštovati – rekao je Avdović.

Analizirajući kontekst, javno prezentirane stavove političkih lidera, te višegodišnji kontinuitet međudržavnih odnosa, Avdović je prisutnima govorio o različitim aspektima rata u Ukrajini, te njegovim refleksijama na okruženje.

– Jedno su epski inspirativne pjesme koji motiviraju na akciju, a nešto potpuno drugo je krvavo blato koje gledamo na tv ekranima, pa sada nakon tri mjeseca ratovanja imamo podatke o više od 50.000 poginulih Ukrajinaca, te više 14 miliona izbjeglica koji polaze različitim putevima širom svijeta, što je neviđeno od Drugog svjetskog rata i na to ne možemo ostati ravnodušni – kazao je, između ostalog, Avdović.

Predavanje kojim je moderirala prof. dr. Zehra Alispahić zaključeno je konstruktivnim komentarima i pitanjima od strane prisutnih gostiju, profesora i studenata Fakulteta islamskih nauka.

– U velikom smo problemu, ne zbog povećane cijene energenata, nego zato što je pred nama veliki moralni krešendo, a mi u Bosni i Hercegovini znamo šta to znači – jedna je od zaključnih misli predavača Erola Avdovića.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)