Select Page
FIN: Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan arapskog jezika

U organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu danas je upriličen program povodom obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika.

Prvi dio programa je održan u amfiteatru, a tom prilikom su studenti ovog fakulteta, obraćajući se na bosanskom i arapskom jeziku, predstavili neke specifičnosti dosadašnjeg obilježavanja ovog datuma.

– Prošle godine smo realizovali pilot projekat ove manifestacije. Ona je ove godine, hvala Bogu, realizovana na još višem nivou, uz našeg pokrovitelja, Kulturni centar “Kralj Fahd”, te podršku Fakulteta Islamskih nauka i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice – kazao je Hilmi Šerbi, jedan od organizatora ovog programa.

šerbi.JPG - FIN: Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan arapskog jezika
Hilmi Šerbi

Kao izaslanik reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini, događaju je prisustvovao dr. Mustafa Prljača koji se osvrnuo na različite aspekte povezanosti Bošnjaka sa arapskim jezikom.

– Kur'an je objavljen na arapskom jeziku koji je uvijek na ovom prostoru uživao stanovitu svetost i prema njemu se odnosilo sa posebnim poštovanjem. Sva naša ulema, kako nekad, tako i danas, poznaje arapski jezik. Izučavanjem jezika se dolazi do nekih otkića kojih nema u drugim područjima, a raduje me to što su naši studenti odlučili obilježiti ovaj datum koji je, kako sam rekao, vezan za naše bosansko biće – poručio je dr. Prljača.

765.JPG - FIN: Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan arapskog jezika
Foto: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i dr. Mustafa Prljača

Uz osvrt na značaj poznavanja kulture jezika koji se uči, prof. dr. Zehra Alispahić je podsjetila na kulturne fenomene neodvojive od arapskog jezika.

– U dugom historijskom periodu, arapski je bio jezik napredne svjetske civilizacije i kulture, jezik koji je bio most koji je na najljepši mogući način Zapadu prenio iskustva Istoka. Zahvaljujući tom jeziku, znamo sve ono što se desilo u kontekstu matematike, fizike, hemije, astronomije, medicine, farmakologije i brojnih drugih nauka – kazala je dr. Alispahić.

8975.JPG - FIN: Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan arapskog jezika
Foto: Prof. dr. Zehra Alispahić

Uz kulturnu i historijsku dimenziju, prema riječioma profesorice Alispahić, važno je govoriti i poziciji koju ovaj jezik ima u aktuelnom trenutku.

– Arapski jezik je jedan od svjetskih jezika i jedan od onih koji ima najbržu tendenciju širenja. Potom i jezik kojeg su organizacije Ujedinjenih nacija (UN)  prepoznale kao svoj službeni jezik. Tako se i na globalnom planu arapski jezik vraća na scenu, tačnije, zauzima svoju poziciju. Drago nam je da u Bosni i Hercegovini različitim aktivnostima, pored nastavnog procesa, obilježavamo ovaj datum – zaključila je dr. Alispahić.

Po završetku formalnog dijela, program je nastavljen u prostorijama Velikog atrija, gdje je na studentskim štandovima pripremljen niz zanimljivih aktivnosti neformalnog karaktera, te gostima podijeljeni prigodni pokloni.

(Preporod.info)