Select Page

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu večeras je ugledni historičar umjetnosti i profesor s Univerziteta Masshachusetts Walter B. Denny održao predavanje o temi “Otkrivanje islamske kulture u muzeju islamske umjetnosti 21. stoljeća”.

Profesor Denny je boravio u Sarajevu povodom prisustva odbrani doktorske disertacije Fatime Žutić u ulozi komentora. Riječ je o radu pod naslovom “Tradicionalna molitvena prostirka kao umjetnički izražaj islamskih kozmoloških simbola”. Dr. Žutić je i moderirala održano predavanje.

Predavanju profesora Dennya prisustvovali su profesori, studenti, istraživači iz oblasti islamske umjetnosti i drugi gosti. Profesor je govorio o današnjim postavkama islamske umjetnosti u muzejima širom svijeta u područjima Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

Značajnija posvećenost islamskoj umjetnosti

Profesor Denny je podsjetio na historiju koncepta muzeja umjetnosti širom svijeta, njihov razvoj i organizaciju, a potom i na percepciju i poziciju islamske umjetnosti u tim muzejima. Pri tome je naglasio da je u posljednjih dvadeset i pet godina u zapadnim zemljama došlo do značajnijeg pomaka u pristupu islamskoj umjetnosti u kontekstu rada muzeja. Istakao je dva bitna razloga koji su tome doprinijeli: ekonomski i migracioni, s obzirom da je veliki broj muslimana iz muslimanskih zemalja doselio u zapadne zemlje u ovom periodu.

Važni segmenti razumijevanja islamske umjetnosti

Izlažući o konceptima rada muzeja, prenoseći vlastito razumijevanje islamske umjetnosti, naglasio je i niz segmenata koji predstavljaju načine funkcionisanja i organizacije rada muzeja. Između ostalog, važnim je naznačio segment edukacije posjetitelja muzeja, a uz to, spomenuo i važne uloge didaktičkog tekstualnog te audio materijala na nekoliko jezika koji bi trebao biti ponuđen posjetiteljima. Istaknuo je i prednosti interaktivnih tehnologija, a i potrebu da muzeji omoguće, kako učenje kroz konverzaciju s osobljem, tako i samostalno razgledanje. Također, govorio je o prednostima stalnih izložbi u manjim muzejima.

U svome predavanju professor Denny je izložio nekoliko aspekata koji moraju biti uvaženi prilikom pristupa islamskoj umjetnosti. Između ostalog, naveo je: geografski diverzitet islamske umjetnosti, važnost razlikovanja urbanog i ruralnog u kontekstu islamske umjetnosti, umjetnost nomadskih naroda u islamskom svijetu, diverzitet i porijeklo umjetničkih formi, itd. Posebno se osvrnuo na forme islamske umjetnosti kada je riječ o izradi tepiha i njihovoj raširenosti u svijetu. Zatim, govorio je o umjetnosti iluminacije, ali i o značaju i ulozi Puta svile. Osim toga, važnim je naglasio refleksije religijskog i etničkog diverziteta u pogledu islamske umjetnosti.

Istakao je ulogu žene kako uopće u muslimanskom svijetu, tako i u bavljenju islamskom umjetnošću. Pri tome je naglasio neophodnost razumijevanja njihovog značajnog učešća u kreiranju islamske umjetnosti. Posebno se osvrnuo na umjetnost nomadskih naroda dodavši da su upravo žene dale poseban doprinos u razvoju te vrste islamske umjetnosti.

Pored ostalog, profesor je naglasio da muzeje spomenutog tipa više ne nalazimo isključivo u gradovima zapadnih zemalja. Svoje izlaganje je zaključio navodeći imena i primjere radova savremenih muslimanskih umjetnika te govoreći o budućnosti muzeja u svijetu.

Među prisutnima na predavanju bio je i bosanskohercegovački historičar umjetnosti dr. Haris Dervišević, docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U izjavi za medije Islamske zajednice naglasio je da je profesor Denny jedan od najznačajnijih historičara islamske umjetnosti. Predavanje je okarakterisao značajnim s obzirom na to da se niz godina u Bosni i Hercegovini radi na osnivanju Muzeja islamske umjetnosti i kulture.

Podsjetimo, proteklog mjeseca najavom rada na projektu Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” posebno je istaknuto da je to put ka utemeljenju spomenute vrste muzeja.

Iz biografije profesora Dennya

Walter B. Denny ugledni je univerzitetski profesor Historije umjetnosti i arhitekture na Univerzitetu Massachusetts u Amherstu, specijaliziran za umjetnost islamskog svijeta. U periodu odd 2007. do 2016. bio je angažiran u statusu “rezidencijskog stručnjaka” u Odjeljenju za islamsku umjetnost Metropolitan muzeja umjetnosti u New Yorku.

Nakon završenog diplomskog studija na Oberlin Koledžu u Ohaju 1964. godine, magistrirao je 1965. i doktorirao. 1970. godine na Univerzitetu Harvard. Njegove oblasti interesovanja kroz istraživanja i publikacije su osmansko-tursko područja te historija islamskog tepiha i tekstila.

Također, predavao je, istraživao i objavljivao radove o razmjeni između istoka i zapada koja u evropskoj kulturi ima svoju hiljadugodišnju historiju. Pored spomenutog, čest je gostujući predavač širom SAD-a i svijeta.

(H.H./Preporod.info)