Select Page

Danas je na Bolji svijet preselio prof. dr. Fikret Karčić. Kolektiv Fakulteta islamskih nauka izražava najdublje i najiskrenije saosjećanje članovima porodice i rodbini prof. dr. Fikreta Karčića, kolegama i studentima sa Pravnog fakulteta i Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prijateljima iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i cjelokupne bosansko-hercegovačke javnosti.

Prof. dr. Fikret Karčić bio je vanjski saradnik na Katedri za fikh Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1974. god. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985. god. disertacijom Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941. Na istom fakultetu doktorirao je 1989. god. disertacijom Pokret za reformu šerijatskog prava i njegov odjek u Jugoslaviji u prvoj polovini 20 vijeka.

 

Na Fakultetu islamskih nauka radio je od 1977. kao asistent, predavač, docent i vanredni profesor. Nakon studijskog boravka u Turskoj (1993) radio je na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Kuala Lumpuru (1993-2002) kao vanredni, a potom i redovni profesor na predmetima koji su se ticali različitih sadržaja islamskog prava. Na Fakultetu islamskih nauka nastavio je rad u zvanju redovnog profesora (2002-2004). Redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu postao je 2004. god. i od tada je bio vanjski saradnik na Fakultetu islamskih nauka na predmetu Historija šerijatskog prava. Autor je velikog broja prijevoda, autorskih članaka, enciklopedijskih natuknica, monografija i univerzitetskih udžbenika na bosanskom i engleskom jeziku. Mnogi njegovi radovi prevedeni su na druge jezike uključujući albanski, arapski i njemački. Neki od njegovih najvažnijih radova su Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941 (drugo dopunjeno izdanje, 2005), Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma (1990), Historija šerijatskog prava (treće dopunjeno izdanje, 2005), Bosniaks and the Challenges of Modernity (1999).

            Odlazak prof. dr. Fikreta Karčića veliki je gubitak za članove njegove porodice, za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, Fakultet islamskih nauka i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu kao i za  cjelokupnu akademsku javnost ovih prostora.

            Neka se Uzvišeni Stvoritelj smiluje duši našeg prof. dr. Fikreta Karčića a članovima njegove porodice podari strpljenje.

            Dženaza će se klanjati u četvrtak, 17.03.2022. godine poslije Ikindije namaza (15:30) u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će se obaviti u haremu Čurčića džamije.