Select Page

 

Dana 16.05.2024., na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održan je susret studenata s ciljem razmjene iskustava sa ramazanske prakse 2024./1445. godine.

Susretu su prisustvovali dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani, prof. dr. hfz. Kenan Musić, prof. dr. hfz. Aid Smajić, prof. dr. Zehra Alispahić te prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević.

Osim nastavnog osoblja, prisutni su bili i predstavici Ureda za vjerske poslove Bahrudin ef. Čolo i dr. Enes Svraka.

Moderator susreta bio je mr. Sejid Strika, stručni saradnik za imamsko-muallimsku praksu i praktikum iz imameta na Fakultetu islamskih nauka. Mr. Strika je iskazao svoju zahvalnost na prilici da se organizira jedan ovakav skup na kojem će studenti imati priliku govoriti o svojim ramazanskim iskustvima i izazovima te prenijeti iskustva drugim studentima kako bi unaprijedili svoju imamsko-muallimsku praksu.

Studenti su imali izlaganja u kojima su prenijeli svoja iskustva s ramazanske prakse u Bosni i Hercegovini i dijaspori (Evropa i Amerika). Govorili su o vrijednostima koje su usvojili tokom prakse, kao što su: dobijanje uvida u stanje različitih džemata, razvijanje retoričkih sposobnosti, organizacijskih vještina, kvalitetne komunikacije sa džematlijama različite starosne dobi, obrazovanja i shvatanja. Rad sa djecom, omladinom, džematlijama, ramazanski programi, iftari, druženja te posjete samo su dio aktivnosti koji će studentima ostati u dubokom sjećanju kao nezaboravno iskustvo koje će im pomoći u budućem radu.

Studenti su imali priliku govoriti i o izazovima pred kojima su se našli na ramazanskoj praksi, poput: poznavanja/nepoznavanja bosanskog jezika posebno kod mlađe džematske populacije, (ne)organiziranosti pojedinih džemata, nedostataka kod oraganizacije odlaska i povratka s ramazanske praske, neorganizirinag smještaja u pojedinim džematim, nedostatku komunikacije sa krovnim organizacijama, strukture džemata te (ne)kvalitetnom pripremom za ramazansku praksu.

Posebno je bilo zanimljivo slušati izlaganja studentica. Nekoliko njih su tek ove godine imale priliku obavljati ramazansku praksu izvan Bosne i Hercegovine. Nose izuzetno pozitivna iskustva i reakcije džematlija, posebno žena i omladine, o njihovom angažmanu.

Studentice su iznijele vlastiti osjećaj podređenosti u odnosu na studente kada je riječ o ramazanskoj praksi, s nadom da će u budućnosti imati više prilika za muallimski rad na terenu.

U želji za unapređenjem ramazanske prakse i u želji da saslušaju iskustava studenata, susretu su prisustvovali i predstavnici Uprave za vjerske poslove. Bahrudin ef. Čolo je u svom obraćanju studentima ukazao na značaj ramazanske prakse i misiju koju studenti imaju prilikom obavljanja prakse. Spomenuo je i nekoliko izazova sa kojima se součava prilikom organizacije i rasporeda ramazanske prakse te iskazao zahvalnost na tome što na Fakutetu islamskih nauka u Sarajevu ima stručnog saradnika za imamsko-muallimsku praksu, što je značajan korak ka poboljšanju organizacije ramazanske prakse.

Dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani zahvalio se studentima na kvalitetnom angažamanu tokom ramazanke prakse, imajući u vidu da su do sada sa terena pristizale samo riječi hvale za studente ovog Fakulteta. „Izazovi koje su studenti iznijeli u svojim izlaganjima su smjernice nama na koji način pripremati studente da ubuduće lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ramazansku praksu“, rekao je dekan Hasani.

Inače, ovogodišnjem ramazanskom praksom bilo je obuhvaćeno više od 200 studenata. Devet studenata je bilo na području Amerike, oko 60 njih su bili na području Evropske unije. Ove godine tri studentice su bile na ramazanskoj praksi na području Evrope. Jedan broj studentica je bio na različite načine, u većoj ili manjoj mjeri angažiran u okviru aktivnosti različitih medžlisa na prostorima Bosne i Hercegovine.