Select Page

 

U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u organizaciji Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fondacije Konrad Adenauer, upriličen je seminar o vrlo važnoj temi pod nazivom Jačanje retoričkih kompetencija budućih vjerskih lidera. U ambijentu Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, studentice i studenti četvrte godine Fakulteta islamskih nauka i studenti Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški u Foči, imali su priliku kroz različite edukativno-kreativne sadržaje dodatno razviti, upotpuniti i usavršiti svoje retoričke kompetencije, a sve uz asistenciju i korisna predavanja eminentnih profesora, stručnjaka, te ličnosti koje svojim iskustvom i radom imaju mnogo toga za ponuditi mladim ljudima.

 

 

Na samom početku seminara, riječi dobrodošlice uputila je prof. dr. Zehra Alispahić, prodekanesa za naučno-istraživački rad na Fakultetu islamskih nauka, te ujedno i moderatorica susreta. Nakon toga, uslijedila su obraćanja dr. Ekrema Tucakovića, ispred Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH, prof. dr. Darka Tomaševića, dekana Katoličkog blagoslovnog fakulteta UNSA, koji se osvrnuli na osnovne karakteristike vjerskog govora, te važnosti načina na koji se vjerska poruka nastoji prenijeti javnosti.

 

 

O vjeri kao mediju za 21. stoljeće, detaljnije je govorio prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški u Foči, istakavši izazove s kojima se religije susreću u modernom dobu, a o važnosti lijepe riječi i govora u misijskom djelovanju, kazivao je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka UNSA.

Drugi dio seminara bio je posvećen praktičnom usavršavanju retoričkih kompetencija, kroz insipirativna predavanja prof. dr. Fahire Fejzić-Čengić sa Fakulteta političkih nauka UNSA, te mr. sc. Marka-Antonina Brkića, sa Sveučilišta Hercegovina u Mostaru. Razgovor je bio usmjeren ka razumijevanju govora kao Božijeg dara, najjačeg oružja kojeg čovjek posjeduje i koji ga čini jedinstvenim, te značaju i efektivnosti poruka koje odašilju i upućuju vjerski poglavari u medijskom prostoru. Studentice i studenti su imali priliku učestvovati u konstruktivnim diskusijama, te su tom prilikom dobili mnogo korisnih savjeta koje mogu primijeniti u svom sadašnjem, ali i budućem radu.

Da moramo voditi računa o svakom aspektu našeg govora, posebice emocijama, te da isti moramo argumentirati, stilistički ukrasiti, te prilagoditi auditorijumu kojem se obraćamo, istakao je mr. Meho ef. Šljivo, šef  Ureda za hatabet, vaz i iršad pri Rijasetu IZ-e u BiH.

Nakon kratkog predaha, uslijedile su dvije praktične radionice sa mr. Unom Bejtović, pod nazivom Kako ću pripremiti dobru vjersku poruku?, te sa mr. Nađom Lutvikadić-Fočo, PR BH Telecoma, a radonica je bila usmjerena ka razumijevanju toga šta znači uspješan PR, te kako kroz isti promicati temeljne vjerske vrijednosti.

Po završetku radionica, prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan FIN-a, uručio je certifikate studenticama i studentima. U organizaciji i osmišljavanju seminara učestvovali su prof. dr. Zehra Alispahić, prof. dr. Mustafa Hasani i Azra Crnkić ispred pokrovitelja – Organizacije Konrad Adenauer.

Studentice i studenti su izrazili svoje zadovoljstvo što su imali priliku biti dijelom ovog jako važnog i za njih izuzetno korisnog seminara, te se nadaju budućim susretima i seminarima sa ovom ili sličnom tematikom. Organizaciji Konrad Adenauer Stiftung sa sjedištem u Sarajevu, njezinom direktoru, gospodinu Sven Petke i koordinatorici projekta Azri Crnkić, zahvaljujemo na dugogodišnjoj plodotvornoj suradnji i na uspješnoj organizaciji trećeg po redu seminara ove vrste. Zahvalnost ide i osoblju Studentskog centra Islamske zajednice na ugodnom ambijetu i organiziranju ostalih potrebnih sadržaja.

Umihana Šošić

U nastavku pogledajte galeriju fotografija.