Select Page

 

U Centralnoj džamiji na Ilidži, 9. novembra 2022. godine, počela je Katedra hadisa u sklopu projekta Edukacija u sarajevskim džamijama. Prvo predavanje održao je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je govorio na temu “Zašto i kako slijediti Muhammeda, s.a.v.s?”

U svome izlaganju istaknuo je važnost čuvanja vrijednosti sunneta koje su nam prenijeli preci i ranije generacije, i to na način da su se bili spremni svojim životima boriti za te vrijednosti.

Slijediti Muhammeda, s.a.v.s., treba jer je to put uspjeha i na ovom i na Budućem svijetu. Veličanstvenost cilja u životu Poslanika, s.a.v.s., i neodustajanje od njega donijelo mu je samopouzdanje kakvo nama muslimanima upravo danas nedostaje. Dok u teškom izazove na Hendeku Poslanik, s.a.v.s., kopa rov nailazi na kamen i tom trenutku ashabima obećava pobjedu protiv tada najvećih sila Bizantije i Perzije. Takva nada i predani rad mora biti i odlika nas danas, istaknuo je prof. Hasanović.

Naglasivši potrebu dobrih međusobnih odnosa, kao preduslova popravljanja stanja u društvu podsjetio je na bratske odnose između muhadžira i ensarija i bratimljenje nakon Hidžre.

Nesebičnost u odnosima porađa nesebičnost, dok sebičnost u relacijama porađa sebičnost kod većine. Moramo uspostavljati društvo na vrijednostima dobročinstva, čestitosti, pravednosti i svih univerzalnih vrlina, kazao je profesor Hasanović.
Predavanje je završio podsjećajući na hadis: “Ko se bude pridržavao mog sunneta u vrijeme smutnji u mome ummetu, imat će nagradu stotinu šehida.”

Sljedeća katedra hadisa bit će održana u srijedu, u džematu Lužani, iza jacije namaza, a predavač će biti mr. hfz. Ammar Bašić.

 

(Preporod.info)