Select Page
Knjiga profesora Hasanovića nas uvodi u svijet potpunog duhovnog odgoja Muhameda a.s.

Knjiga „Četrdeset hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“, prof.dr. Zuhdije Hasanovića sinoć je predstavljena mostarskoj publici u velikoj sali Narodnog pozorišta Mostar. Uz autora o knjizi je govorio još i hafiz prof.dr. Kenan Musić. Promocija je održana u okviru programa manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar nastoji afirmirati vrijednosti iz života Muhameda, a.s., kao identifikacijski model u ponašanju pripadnika islama.

S takvom usporedbom hafiz Musić je i započeo svoje obraćanje istaknuvši kako je autor knjige cijelog života posvećen da u svom svakodnevnom ophođenju primjenjuje norme Poslanikovog sunneta. Govoreći o povodima pisanja knjige istakao je kako se radi o nastojanju širenja znanja i spoznaje o vrijednostima islama, a sami proces traženja i širenja znanja Musić je okarakterizirao kao svojevrsnu zaštitu od musibeta, belaja i teških kušnji u široj zajednici muslimana.

– Jedan od razloga što Allah dž.š. čuva ummet islama je i taj ako ummet islama bude tražio znanje. Posebno u tom nastojanju je traženje znanja kojeg nam je ostavio Resulullah, s.a.v.s. – rekao je Musić.

Podsjetio je kako je poslaničko nasljeđe nisu materijalna dobra već znanje i moralno-etičke vrijednosti. Među njima je izdvojio odnos djece prema roditeljima i roditelja prema djeci, stalnu svijest o Allahu i stalnu misaonu posvećenost značaju i slijeđenju Muhameda a.s. Na taj način, dodao je, čovjek čuva svoj vjerski identitet, a srž tog identiteta je duhovnost, na čemu prof. Hasanović u svom akademskom radu insistira, s obzirom da je, osim ove knjige, objavio još nekoliko sličnih knjiga o ovoj nadasve važnoj temi. Kao ilustraciju važnosti čuvanja duhovnosti hafiz Musić je istakao kako namaz, obavljen u svom vremenu, je prilika koja se čovjeku pruža samo jedanput u životu.

A analizama sadržaja knjige kao ključne osobine Muhameda a.s. za uspjeh u životu svakog čovjeka izdvojio je želju, fokus i ustrajnost u svakom poslu koji obavlja. „Knjiga nas uvodu u svijet potpunog duhovnog odgoja Muhameda a.s.“, zaključio je hafiz Musić.

I profesor Zuhdija Hasanović u svom izlaganju je istakao kako je jedan od povoda pisanja knjige bila potreba na ukazivanja vrijednosti koje muslimani imaju, jer temelj vjernikovog života je vjerovanje i oslanjanja na Allaha dž.š.

– Kada pogledamo krizu u kojoj živimo, bez ikakvog pojednostavljivanja možemo reći da smo se mi kao čovječanstvo udaljili od Boga, zato je potrebno podsjećati se na potrebu propitivanja samoga sebe, koliko iskreno mislimo na Allaha dž.š. i to šta radimo da li je onako kako bi Allah dž.š. htio i da li s tim želimo ostvariti Njegovo zadovoljstvo – rekao je prof. Hasanović.

Jačanje duhovnosti kod pojedinca, iz njegovog izlaganja dalo se zaključiti, preduvjet je izgradnji zdrave zajednice i kolektiviteta.

– Kada izgradimo jake ličnosti onda možemo izgraditi jaku državu, zdravu porodicu – poručio je Hasanović.

Hasanović sadržaj knjige „Četrdeset hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“ otvara hadisom u kojem je vidljiva i njegova motivacija za pisanje knjige dok posljednjim citiranim hadisom zapravo šalje poruku čitaocima. Posvećena je mladim ljudima da ih potakne da rade na sebi i da pozitivno utječu na druge a da se na tom putu ne umore.

(Preporod.info)