Select Page

– Alumnisti Fakulteta islamskih nauka već sada čine veći dio našeg imamsko-muallimskog i vjeroučiteljskog kadra, znatan dio rukovodnih struktura mešihata, muftijstava, nastavničkog kadra u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice te na taj način presudno utječu na njen rad i razvoj – poručio je na svečanoj dodjeli diploma magistrantima i diplomantima Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković.

Dr. Ljevaković je ovom prilikom uputio čestitke diplomantima i magistrantima, njihovim roditeljima i porodicama, na uspješno okončanom studiju.

– Danas u vaše ruke ne uručujemo samo diplome i priznanja, već i jedan veliki emanet; emanet čuvanja i afirmiranja Božije vjere na ovim prostorima! S preuzimanjem diplome i priznanja, preuzima se i taj emanet, pa neka to bude s Božijim imenom i s dovom dragom Bogu. Nadamo se da ćete opravdati ukazano povjerenje, osvjetlati svoj i obraz vaših profesora i biti radost svojim porodicama, Zajednici i domovini – naglasio je.

Ljevaković je kazao kako će radeći na različitim poslovima i zadacima u Islamskoj i široj društvenoj zajednici, i svojim posvećenim i marljivim radom doprinositi svom kontinuiranom razvoju i napretku.

– Alumnisti Fakulteta islamskih nauka već sada čine veći dio našeg imamsko-muallimskog i vjeroučiteljskog kadra, znatan dio rukovodnih struktura mešihata, muftijstava, nastavničkog kadra u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice te na taj način presudno utječu na njen rad i razvoj – istaknuo je Ljevaković.

Diplomantima i magistrantima je kazao i da se trebaju truditi da postojeće stanje poprave i ljude približe milosti.

– Živimo u delikatnom periodu našeg povijesnog bitisanja na ovim prostorima, ispunjenom izazovima; u vremenu kada nakupljeno zlo razara sve naslijeđene vrijednosti i prijeti eskalacijom. To u ljude unosi zebnju, nemir i strah od budućnosti; kod malodušnih ubija volju, ali i vjeru da je moguće tome se oduprijeti. Kao vjernici, ne smijemo gubiti nadu niti podlijegati pritisku pošasti defetizma. Mi znamo da uvijek postoji izlaz i da se trebamo truditi da postojeće stanje popravimo i ljude približimo milosti. A milost se nalazi u onome što im je došlo preko Božijega Poslanika. On je poslanik milosti i sve što nam je došlo posredstvom njega ispunjeno je milošću. Svevišnji nas u Kur'anu podučava da „uz teškoću dolazi i olakšanje“ – naveo je, dodavši da kur'anska i hadiska tradicija govore da postoje ljudi koji uvijek druge pretiču u dobru, te da vjernici trebaju biti takvi ili makar težiti tome.

Za kraj je poručio da vjera podrazumijeva zalaganje za sve što koristi ljudima.

– U vjerodostojnom hadisu se navodi da se iman sastoji od šezdeset, odnosno sedamdeset i nekoliko podioka – da se na vrhu tih podioka nalazi Kelime-i šehadet, a na dnu: uklanjanje smetnje s puta kojim prolaze ljudi! Hadis bilježe El-Buhari i Muslim. Vjera se, dakle, ne svodi samo na vjerske obrede, već podrazumijeva zalaganje za sve što koristi ljudima. Stoga, tamo gdje budete živjeli i radili – skrušeno stojte pred Allahom i svojim riječima i djelom pronosite vrijednosti Njegove vjere; budite zvijezde prema kojima će se orijentirati ljudi, uklanjajte prepreke s puta koje onemogućuju napredak i razvoj. Čestitam vam na ovom što ste svojim trudom stekli. Stavite to u funkciju dobra i neka vam ambicija bude golema. Nastojte učiniti svako dobro koje vam bude dostupno – poručio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković.

(Preporod.info)