Select Page

 

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizovala je danas u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike i učenice generacije i odlične učenike osam medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice. U sklopu ove aktivnosti, maturanti su imali priliku i da posjete Univerzitet u Sarajevu – Fakultet islamskih nauka.

Čestitku i riječi dobrodošlice maturantima, u ime kolektiva FIN-a, uputio je prof. dr. Aid Smajić, prodekan za međunarodnu saradnju. U svome obraćanju, prof. Smajić je predstavio Fakultet islamskih nauka – najstariju visoku odgojno-obrazovnu instituciju sa islamskim predznakom na evropskim prostorima i najstariji od četiri fakuleta koji djeluju u okvirima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Podsjetivši učenike na značaj nauke i njeno opće mjesto u savremenom društvenom kontekstu, obraćanje je završio uz želje za uspjehom u daljnjem radu i procesu cjeloživotnog obrazovanja.

Direktori i profesori medresa koji su došli u pratnji učenika, za to su vrijeme imali priliku da se sastanu s nastavnim osobljem Fakulteta. O nastavnim planovima i programa, kao i drugim mogućnostima koje nudi Fakultet, gosti su razgovarali s dekanom FIN-a prof. dr. Mustafom Hasanijem, prof. dr. Zehrom Alispahić, prodekanom za naučnoistraživački rad i prof. dr. Kenanom Musićem, prodekanom za finansije.