Select Page

U subotu, 18. marta 2023. u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana održano je predramazansko savjetovanje kojem su prisustvovali imami, muallime i predsjednici izvršnih odbora.

Podsjetimo da je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 01. februara 2023. u Brčkom održalo 2. tematsku sjednicu o zekatu, sadekatul-fitru i kurbanu. Stoga je Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji pozvao izlagače da predstave teme koje su bile predstavljene na ovoj sjednici, kako bi se imami, muallime i predsjednici izvršnih odbora u Republici Sloveniji upoznali sa ovom tematikom.

Prof. dr. Mustafa Hasani, novoizabrani dekan FIN-a u Sarajevu koji će u maju preuzeti funkciju, prezentirao je rezultate istraživanja:Zekat, sadekatu-l-fitr i fidja kod bosanskohercegovačkih muslimana – razumijevanje i praksaRiječ je o terenskom istraživanju koje pokazuje na koji način muslimani u BiH percipiraju zekat i sadekatul-fitr te druge segmente koji se tiču ovog ibadeta.

O dostignućima i perspektivi Fonda Bejtul-mal, govorio je sekretar Vijeća muftija Ahmed Purdić, a rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut o temi: „Ulu-l-emr – odgovornost za pravilno tumačenje i primjenu šerijatskih propisa.“

Nakon izlaganja prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet-ef. Porić. Muftija Porić se zahvalio izlagačima za korisne informacije i uputstva koja će pomoći imamima da odgovore na zahtjeve vremena kada je u pitanju zekat i sadekatul-fitr. Muftija Porić je uputio ramazansku poruku u kojoj je pozvao imame da kroz moto ovogodišnjeg ramazana „Porodica u ramazanu – ramazan u porodici“, posebno naglase brigu o porodici i porodičnim vrijednostima. Također, pozvao je imame i  muallime da odgovorno i savjesno izvršavaju ramazanske dužnosti i obaveze u svojim džematima, te da kroz različite sadržaje (mukabele, iftare, mubarek-noći) okupljaju džematlije i budu im na raspolaganju.

 

(Islamska zajednica u Republici Sloveniji)