Select Page

U noći s 09. na 10. novembar 2020. godine na Ahiret je preselio naš dragi kolega i cijenjeni član kolektiva Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Samir Beglerović.

Iznenadnim odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića kolektiv Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Islamska zajednica i akademska zajednica UNSA ostali su bez vrijednog i istrajnog djelatnika, vrsnog stručnjaka, dobrog i skromnog čovjeka i iskrenog prijatelja.

Samir Beglerović rođen je u Sarajevu, 14. 07. 1973. godine. Završio je osnovnu školu „Hasan Kikić“ u Sarajevu, potom Sarajevsku Prvu gimnaziju 1991 te studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine. Bio je urednik „muslimanskih stranica“ Časopisa za međureligijski dijalog „Abraham“, kojega je izdavalo Udruženje za međureligijski mirotvorni rad „ABRAHAM“ iz Sarajeva te radio na mjestu Projekt koordinatora u Udruženju „ABRAHAM“, na projektu „Mjesto za druge u našoj vjeri i životu“.

Od početka 2004. godine, angažiran je kao pomoćnik bibliotekara Fakulteta islamskih nauka, te kao demonstrator na predmetima iz oblasti akaida i uporednih religija, nakon čega je, od januara 2006. godine uposlen kao asistent na Katedri za akaid.

Po završetku postdiplomskog studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, u aprilu 2004. godine,  magistrirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice”, a 2008. godine doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „'Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija“.

 

U zvanju vanrednog profesora dr. Samir Beglerović predavao je na Katedri za akaid (dogmatiku) i uporedne religije. Bio je angažiran na predmetima: „Pregled ranog muslimanskog mišljenja“, „Rane škole kelama“, „Teološka antropologija“, „Osnovi učenja judaizma i kršćanstva“, „Šiizam“, te „Savremni religijski pokreti“. Predavao je i Filozofiju religije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na Fakultetu islamskih nauka ostavio je neizbrisiv trag u nastavi master studija, te na doktorskom studiju gdje je posvećeno duži niz godina obavljao poslove sekretara Posdiplomskog studija. Više puta je imenovan za mentora i člana komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. Samir Beglerović autor je značajnog broja radova te autorskih djela i prijevoda, objavljenih u više izdavačkih kuća, brojnim stručnim i znastvenim časopisima te regionalnoj i domaćoj publicistici, koje je moguće pronaći u različitim znanstvenim bazama podataka, kao i na internet stranici „znaci.com“. Svoja djela, studije i radove pisao je i objavljivao iz oblasti: akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture. Do preseljanja na Ahiret, živio je i radio u Sarajevu.

Iza profesora Samira Beglerovića ostale su supruga Mensura i kćerka Merjema, otac Amir, majka Šerifa i sestra Lejla.

Hatma dova će se proučiti 11.11. 2020. godine u Amfitetaru Fakulteta islamskih nauka sa početkom u 09:30 uz poštivanje epidemioloških mjera.

Dženaza namaz će se obaviti 11. 11. 2020. godine u 11:00 sati na Barama, a ukop rahmetlije u haremu džamije Dajanli hadži Ibrahima na Gorici.

U ovoj tužnoj prilici, Fakultet islamskih nauka, uposlenici, svršenici i studenti  dijele duboku bol s porodicom prof. dr. Samira Beglerovića. Molimo Allaha, dž. š., da mu podari džennet, najljepšu nagradu za njegov dugogodišnji hizmet svojoj vjeri i domovini, a njegovoj plemenitoj porodici sabur.

Obraćanje dekana prof. dr. Zuhdije Hasanovića 

Uvažena porodico,
profesori, kolege i kolegice,
studenti i studentice,
rodbino i prijatelji rahm. prof. dr. Samira Beglerovića,
Es-Selamu alejkum i dobar vam dan!

Uzvišeni Allah nam kroz Svoju Riječ nagovještava da će nas u životu na ovome svijetu na različite načine iskušavati kako bismo razvijali i jačali naše potencijale i u svakom pogledu bili bolji ljudi.

Jedno od najtežih iskušenja jeste ostati bez drage osobe čime se otkidaju od nas i svi oni trenuci, koraci, osjećaji, razmišljanja, ideje, planovi i vizije koje smo zajedno dijelili. Odlaskom nama bliskih ljudi odlazi i dio nas.

Ovako se osjeća porodica prof. dr. Samira Beglerovića, njegovi nastavnici, kolege i kolegice, studenti i studentice, rodbina i prijatelji, kao i svi oni koji su ga poznavali.

Kao vanredni profesor na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije kompetentno i odgovorno je predavao na sva tri ciklusa studija predmete koji su predviđeni Nastavnim planom i programom, kao što je bio i vanjski saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Bio je posvećen mentor brojnim kandidatima i član komisije za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova na Fakultetu islamskih nauka i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao naučnog istraživača, koji je temeljito poznavao islamske nauke i teologiju, nisu ga interesirale samo teme u vezi s uporednim religijama, teologijom, akaidom i tesavvufom, nego i mnoge druge o kojima je trebao kao muslimanski intelektualac imati svoj stav. On ga je imao i vrlo hrabro i argumentirano ga izlagao ne bojeći se reakcija.   

Bio je pedagog koji je volio studenta i kroz njegovo edukacijsko djelovanje unutar i izvan predavaonice vidjelo se da je iskreno zahvalan Uzvišenom Allahu što učestvuje u misiji poučavanja i odgajanja čovjeka. 

Bio je dobar čovjek, čija dobrota i čestitost, nije vremenom blijedila, nego naprotiv, sve je bila snažnija i očitija, iako sam o tome nikada nije govorio.

Sjećam se komentara jednog od njegovih kolega kada su se vratili s ekskurzije nakon okončanja studija, koji je rekao: “Nisam znao da je Samir tako dobar čovjek!”, a svi znamo da čovjek na putu pokaže svoje pravo lice. Nikada nikome nije leđa okretao, ni u doslovnom, ni u prenesenom smislu. Brinuo se o svojim studentima, kao roditelj, a kada je trebalo i materijalno ih je pomagao i ne samo njih.

S punim uvažavanjem odnosio se prema svojim profesorima, krajnje korektan i susretljiv bio prema kolegama, volio studente i imao puno razumijevanje za njih, njihove potrebe i nesnalaženja, a za sve ostale koji su komunicirali s njim imao osmijeh i blagu i toplu riječ.

Volio je čovjeka, bez obzira na njegovo etničko, religijsko ili bilo koje drugo određenje, i vrlo često je učestvovao u međureligijskom dijalogu u različitim forumima šireći razumijevanje i uvažavanje drugog i drugačijeg.  

Jednostavno kazano, bio je dobar čovjek čije su se dobrota i kvalitet jasno odražavali u svemu što je radio.

Odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića ostala je praznina koju možemo popuniti samo najljepšim sjećanjima i ponosom što smo imali takvog čovjeka i odlučnošću da dobro koje je činio prof. dr. Samir Beglerović razvijamo dalje.

Uzvišeni Allah kaže:

يا أيتها النفس المطمئنة  ارجعي إلى ربك راضية مرضية فادخلي في عبادي وادخلي جنتي

A ti, o dušo smirena,  vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!

Neka se Allah Dragi smiluje duši našeg prof. dr. Samira Beglerovića!!!