Select Page
Na Fakultetu islamskih nauka obilježen Međunarodni dan arapskog jezika

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu danas je u prostorijama Fakulteta upriličilo manifestaciju povodom Međunarodnog dana arapskog jezika, u okviru koje je organiziran kviz i aktivnosti na štandovima u atriju Fakulteta a na kojima su izložena književna, kulturna i kaligrafska djela, literatura o arapskom jeziku te zabavni i nagradni program.

Profesorica arapskog jezika na Fakultetu dr. Zehra Alispahić kazala je kako Bosna i Hercegovina može biti ponosna na činjenicu da je na različite načine baštinik arapskog jezika više od pet stoljeća.

– Ta činjenica je ovdašnje sljedbenike islama snažno, kroz vrijeme vezala sa ostatkom muslimanskog svijeta, skrbeći im još jedan od važnih historijskih i kulturno-civilizacijskih identiteta – rekla je profesorica Alispahić, dodavši kako možemo i moramo biti ponosni na naš pet stoljeća dug institucionalni i raritetni oblik druženja sa arapskim jezikom i islamskim znanostima kroz različite povijesne, kulturološke i političke kontekste.

Potpredsjednik Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka i jedan od organizatora Manifestacije Hilmi Šerbi kaže kako se ovaj događaj obilježava u nadi da će se nastaviti dugogodišnja tradicija promocije arapskog jezika u institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Jedan od osnovnih ciljeva svakako je bio i afirmacija studenata i njihovo uključivanje u rad i iskazivanje ljubavi za arapski jezik te se nadamo da će ova manifestacija postati obilježje Fakulteta islamskih nauka u narednim godinama – naglasio je.

Fakultet islamskih nauka na ovaj način nastoji obilježiti 18. decembar – Međunarodni dan arapskog jezika, kojeg oko 450 miliona ljudi danas koristi kao maternji jezik dok ga četvrtina svjetske populacije koristi u svojim obredima i molitvama.

(Kerim Sefer/Preporod.info)